Verwarming & Sanitair

Nieuwe steunmaatregelen voor aardwarmteprojecten

De nederlandse overheid lanceert een nieuwe reeks steunmaatregelen voor aardwarmteprojecten. Via dergelijke projecten wordt de warmte in de kern van de aarde benut. Na de aanvankelijke boringen hoeft een beperkte hoeveelheid energie te worden toegepast om het verwarmingswater rond te pompen.

Grondboringen verlopen echter niet altijd succesvol. Als de boring niet uitkomt in de geschikte watervoerende grondlaag, zal het opgepompte water minder warmte-energie bevatten dan werd gepland. Dit risico staat het op grote schaal ontwikkelen van projecten in de weg. De overheid heeft vorig jaar het project `Risico`s dekken voor aardwarmte` opgestart en zal dit jaar de voorwaarden versoepelen. Van 1 oktober 2010 tot 1 april 2011 kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend. De subsidie wordt pas verstrekt als een aardwarmteproject niet de gewenste warmte-energie oplevert. Bij een foutieve grondboring zal de initiator worden gecompenseerd voor maximaal 85% van de projectkosten. De subsidie bedraagt maximaal 750.000 euro.

De aanvrager moet aantonen dat de kans op het realiseren van het beoogde vermogen groter is dan 90%. Daartoe moet een projectplan en een locatiespecifiek geologische onderzoek worden verstrekt.

Gebaseerd op: EnergieGids.nl