Vastgoed

Nieuwe regels voor wie met vastgoedmakelaar verkoopt/verhuurt

Vanaf 31 mei zijn de regels veranderd voor wie zijn woning via een vastgoedmakelaar verkoopt of verhuurt. Zo krijgt de verkoper in bepaalde gevallen meer bedenktijd om de samenwerking alsnog te kunnen herroepen. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) schaart zich achter elke poging om de consument optimaal te beschermen, maar stelt zich vragen bij de complexiteit die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.

Vanaf 31 mei zal het Wetboek Economisch Recht de huidige Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming vervangen. In de praktijk brengt dat onder meer een aantal belangrijke gevolgen met zich mee voor zowel de consument als de vastgoedmakelaar. Zo gold er tot nu toe een herroepingstermijn van 7 werkdagen wanneer je een bemiddelingsovereenkomst ondertekende met een vastgoedmakelaar. Met andere woorden: de verkoper of verhuurder had 7 werkdagen de tijd om van de samenwerking af te zien. Die bedenktijd wordt nu opgetrokken tot 14 (kalender)dagen. Tenminste, als het contract gezamenlijk door de vastgoedmakelaar en de consument buiten het immokantoor wordt ondertekend.

Daarnaast zal ook een wettelijke lijst met precontractuele informatie aan de verkoper/verhuurder moeten worden meegedeeld. Net zoals er een standaardformulier aan de consument moeten worden meegegeven, dat gebruikt kan worden wanneer men binnen de wettelijke bedenktijd van de samenwerking wil afzien. Dat alles betekent dat er nu met verschillende soorten bemiddelingsopdrachten zal gewerkt worden, die op hun beurt verschillende herroepingstermijnen en informatieplichten bevatten.

Werkbaarheid

De Confederatie van Immoberoepen pleegde vorige week, samen met het BIV, overleg met de FOD Economie om verduidelijking te krijgen over de impact van de vernieuwde spelregels op de sector. Zowel de beroepsorganisatie als het controleorgaan hebben de sector hierover de voorbije dagen geïnformeerd, zodat de nieuwe spelregels tijdig en correct kunnen toegepast worden.
De Vlaamse vastgoedmakelaars werkten de voorbije jaren al intensief samen met de overheid met het oog op een zo transparant en goed mogelijk werkende vastgoedmarkt. De Confederatie van Immoberoepen is dan ook een groot voorstander van initiatieven die de consument ten goede komen. Wat deze nieuwe regelgeving betreft, plaatst de sector echter vraagtekens bij de complexiteit ervan. Iets waar zowel de consument als de vastgoedmakelaars mee geconfronteerd zullen worden.

Reden voor die complexiteit is dat het nieuwe wetboek er voor alle economische sectoren is gekomen, waardoor de regelgeving - die grotendeels het werk van Europa is - niet kon afgestemd worden op de specifieke dienstverlening van de vastgoedmakelaars. Toch vraagt de Confederatie van Immoberoepen uitdrukkelijk om voldoende oog te blijven hebben voor de werkbaarheid in de praktijk. Zo moet er continu gestreefd worden naar een eenvoudig en duidelijk kader, en dat in het belang van zowel de consument als de vastgoedmakelaar.

Ook interessant