Nieuwe regelgeving opbouw rolsteigers in Nederland

  NL   14 maart 2018 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Nieuwe regelgeving opbouw rolsteigers in Nederland
Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels in Nederland voor de opbouw van een rolsteiger. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die voor deze datum zijn aangeschaft. We leggen hier uit wat deze nieuwe regelgeving inhoudt en hoe u de bestaande rolsteiger eenvoudig kan ombouwen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Volgens de nieuwe regelgeving mag u een werkplatform pas plaatsen nadat er rondom een leuning op heuphoogte is aangebracht voor dat platform. Dit is niet uit te voeren met traditionele systemen waarbij men gebruik maakt van horizontaal en diagonaalschoren omdat deze eenvoudigweg te hoog worden geplaatst.

Voorloopleuningen

Om aan de nieuwe eisen te voldoen zijn er speciale voorloopleuningen ontwikkeld. Deze voorloopleuningen worden gebruikt ter vervanging van de horizontaal en diagonaal schoren. Bij een vrijstaande rolsteiger heeft u minimaal 2 voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde 1. Bij een rolsteiger die (met minder dan 15 cm ruimte) tegen de gevel aan geplaatst wordt, heeft u genoeg aan 1 voorloopleuning.

Conversiekits

Telkens als men een nieuw platform plaatst worden eerst deze voorloopleuningen aangebracht. Voor het aanpassen van een traditionele rolsteiger met diagonaal en horizontaal schoren schaft u eenvoudig 1 of meerdere voorloopleuningen aan. U kunt deze als aanvulling gebruiken en de voorloopleuning bij het plaatsen van het platform. Er bestaan hiervoor zelfs speciale conversiekits.

Klimmen

Omdat deze methode wel veel extra opbouwtijd in beslag neemt kunt u er ook voor kiezen om de horizontaal en diagonaal schoren van de bestaande steiger helemaal te vervangen door voorloopleuningen. U kunt dan de voorloopleuningen plaatsen, het platform aanbrengen, omhoog klimmen en de volgende laag leuningen met platform plaatsen.

Vooraleer u overweegt een rolsteiger aan te schaffen is het winnen van deskundig advies bijzonder raadzaam. Surf naar Steiger-huren.nl en u ontdekt wat u nodig heeft.

Onder een rolsteiger verstaan we een vrijstaand, een half vrijstaande of een tegen de gevel staande, mobiele steiger. Rolsteigers zijn uitgerust met (zwenk)wielen en samengesteld uit geprefabriceerde onderdelen. Zij bevatten hulpvloeren en één of meerdere werkvloeren voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte.


Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo