Noorwegen bouwt hoogste houten gebouw ter wereld

7 december 2017 Bron: Bouw & Wonen 3 056 keer gelezen
Noorwegen bouwt hoogste houten gebouw ter wereld
Foto: Moelven
Aan de rand van het grootste meer in Noorwegen in het plaatsje Brumunddal wordt momenteel gewerkt aan het hoogste houten gebouw ter wereld. De Mjøstårnet, vernoemd naar het Mjøsa meer waar het naast staat, krijgt 18 verdiepingen en zal maar liefst 80 meter hoog worden. Dat is 30 meter hoger dat het tot nu toe hoogste gebouw dat volledig uit hout is gebouwd. Het gebouw omvat appartementen, een overdekt zwembad, hotel, kantoren, restaurant en gemeenschappelijke ruimtes. De Mjøstårnet zet een nieuwe standaard in houtbouw. "Dichter bij een wolkenkrabber kunnen we niet komen", zegt investeerder Arthur Buchardt.

Moelven, een Scandinavische industriële groep, levert de houtconstructies uit lokale sparrenbossen die nodig zijn om de toren en het zwembad te bouwen. "De constructie van de Mjøstårnet is een staaltje van wereldklasse en zal zonder externe steigers gebouwd worden. "We gebruiken voornamelijk kranen en vullen waar nodig aan met liften. We hebben 33 meter bereikt, wat betekent dat we nog 50 meter te gaan hebben", zegt Buchardt.

Noorwegen bouwt 's hoogste houten gebouw ter wereld
Arthur Buchardt - Foto: Moelven

Volgens Arthur Buchardt is aangetoond dat bouwen met hout heel klimaatvriendelijk is. "Een projectgroep onderzocht de mogelijkheid om 's werelds langste houten brug over het Mjøsa meer te bouwen. Hun studies tonen aan dat bouwen met hout in plaats van beton de CO2-uitstoot tot 30 procent kan verminderen, "zegt Buchardt. "Ik geloof dat het over 15 jaar illegaal zal zijn om auto's te produceren en verkopen die op fossiele brandstoffen rijden. Evenzo verwacht ik dat klimaatvriendelijke materialen een internationale wettelijke norm worden ", zegt Buchardt.

Noorwegen bouwt 's hoogste houten gebouw ter wereld
Foto: Moelven

Met dit project wil Buchardt een belangrijke boodschap de wereld in sturen: Met hout bouwen is bijdragen aan een beter klimaat.

Noorwegen bouwt 's hoogste houten gebouw ter wereld
Foto: Moelven
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo