Nieuwbouw

Nieuwe gevangenis Poort van Beveren

Onlangs ondertekenen Vice-Eerste minister, minister van Financiën en voogdijminister van de Regie der Gebouwen Didier Reynders en minister van Justitie Stefaan De Clerck het contract met het consortium BAM PPP voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van een nieuwe gevangenis in Beveren. De gevangenis met 300 plaatsen zal midden 2013 beschikbaar zijn. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en zal gedurende 25 jaar een beschikbaarheidvergoeding betalen aan het DBFM-consortium. Daarna neemt zij de gevangenis kosteloos over van het consortium.

Masterplan 2008-2012-2016

In uitvoering van het regeerakkoord keurde de federale Regering het Masterplan 2008-2012-2016 (een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden) goed dat onder andere voorziet in de bouw van 4 nieuwe gevangenissen (Dendermonde, Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en- Hainaut).

Het plan bevat vijf grote actiepunten:
  • een renovatieprogramma voor het herstel van verloren capaciteit (quick wins);
  • de bouw van bijkomende cellen op bestaande sites om de overbevolking op te vangen;
  • de bouw van 7 nieuwe inrichtingen voor het opvangen van de stijgende behoefte, en het voorzien van een buffercapaciteit zodat oude inrichtingen in veilige omstandigheden kunnen worden gerenoveerd;
  • de bouw van 6 nieuwe inrichtingen ter vervanging van sterk verouderde inrichtingen;
  • een inhaalprogramma voor renovatie dat zorgt voor veilige en humane leefomstandigheden.

Design Build Finance Maintenance (DBFM)

De federale overheid koos voor de bouw van de 4 nieuwe gevangenissen voor een Publiek-Private Samenwerking door middel van een DBFM-overeenkomst (Design – Build – Finance – Maintain). Dit houdt in dat zowel het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud worden uitbesteed aan een priveì-partner.

De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer: De priveì-partner staat in voor de bouwkost (incl. BTW) en de financiering van het project.
Hij stelt het gebouw ter beschikking gedurende 25 jaar aan de federale staat die hiervoor een trimestriële beschikbaarheidvergoeding betaald. Op het einde van het contract, neemt de federale staat kosteloos de gevangenis over.

Ook interessant