Duurzaam Bouwen

Nieuwe bron van groene energie

Vlaams Minister-president Kris Peeters heeft op 1 april het nagelnieuwe zonnepanelenpark van Eternit NV ingehuldigd. Deze zonnepanelen komen te staan op een voormalige stortplaats van Eternit en wordt aldus een bron van groene energie. De 4.400 panelen hebben een capaciteit van 900.000 kWh op jaarbasis, wat overeenkomt met ongeveer 5% van het jaarlijkse energieverbruik van Eternit. Daarmee wordt elk jaar 700 ton CO2 uitstoot vermeden.

Stortplaats als bron van groene energie

Wat eens een stortplaats was, werd nu omgebouwd tot een bron van duurzaam ondernemen en hernieuwbare energie. Omdat Eternit deze termen niet lichtzinnig in de mond wil nemen is daarom de daad bij het woord gevoegd. De 4.400 panelen - die geïnstalleerd zijn door SolarAccess – moeten bijdragen tot het behalen van de Kyoto doelstellingen tegen 2020. Eternit wil als marktleider hiermee zijn verantwoordelijkheid niet schuwen en meebouwen aan een groene economie.

Met de plaatsing van deze zonnepanelen is een investering gemoeid van 3,1 miljoen euro. Eternit koos voor SolarAccess op basis van het financiële voorstel en de ervaring die SolarAccess heeft in het bouwen en exploiteren van industriële zonnestroom systemen. Het kapitaal voor dit project werd verschaft door Clean Energy Invest, Black Swan Fund en SolarAccess.

Lees verder op Architectura.be