Nieuwe NAV-publicatie over samenwerken in een ontwerpteam

  BE   25 augustus 2015 Bron: NAV
Nieuwe NAV-publicatie over samenwerken in een ontwerpteam
Samenwerken is voor architecten vandaag vaste prik, zowel in eenmanspraktijken als in grotere bureaus. Maar wat zijn de ingrediŽnten om succesvol in zee te gaan met collegaís of andere partners in de sector? En waar schuilen de addertjes onder het gratis? Een nieuwe publicatie van NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, werkt de cruciale vraagtekens weg.

De redenen om een samenwerking op het getouw te zetten zijn legio. Denk maar aan de toenemende complexiteit van architectuuropdrachten, die vraagt om specialisatie en om een multidisciplinaire aanpak. Samenwerken is voorts inherent aan projecten waarin werken in bouwteam een noodzaak is.

Dankzij de schaalvergroting ontstaat er een synergie van competenties en specialisaties. Ook de financiŽle draagkracht en geloofwaardigheid nemen toe. Grotere projecten worden haalbaar, zowel op de private markt als via openbare aanbestedingen.

Al die mogelijke voordelen dreigen in het water te vallen als de samenwerking eindigt in een debacle. Een succesvolle samenwerking veronderstelt dan ook een goede voorbereiding en een dito aanpak. Dat roept heel wat vragen op. Hoe een geschikte partner vinden? Hoe komen gemeenschappelijke doelstellingen en strategieŽn tot stand? Wat is de geknipte vorm voor een samenwerking? Welke financiŽle afspraken zijn vitaal? Hoe zit het met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering? En hoe communiceren met de opdrachtgever?

Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in de nieuwe NAV-pocket. De focus ligt op de samenwerkingsvormen waarin partners op gelijkwaardige basis naast elkaar staan ten opzichte van de opdrachtgever, en dus niet op onderaanneming.

NAV-leden kunnen de pocket gratis aanvragen via de webshop op www.nav.be. Niet-leden kunnen een exemplaar bestellen voor Ä 25.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo