Buitenschrijnwerk

Nieuwe Europese norm Schrijwerksector vanaf 1 mei

Op 1 mei van dit jaar treedt een nieuwe Europese norm in werking voor de schrijnwerksector. Fabrikanten van industriële en commerciële garagepoorten moeten dan hun producten voorzien van een CE-markering. Kunnen ze dat niet, dan mogen deze producten niet op de Europese markt verkocht worden. Vele fabrikanten zijn nog niet klaar, installateurs zijn te weinig geïnformeerd. De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers vreest dan ook dat de levering en plaatsing van garagepoorten volgende week sterk in het gedrang zal komen.

Binnen enkele dagen wordt voor de industriële, commerciële en garagedeuren en -poorten de geharmoniseerde norm NBN EN 13241-1 van kracht. Deze norm geeft aanleiding tot de CE Markering van deze producten in het kader van de Bouwproductenrichtlijn (89/106/EEG). De norm behandelt de veiligheids- en prestatie-eisen voor deuren en poorten in een industriële, commerciële of residentiële omgeving, die de veilige doorgang van door mensen begeleide goederen en voertuigen moeten waarborgen. Zij integreert in feite alle wettelijke regels waarmee rekening moet worden gehouden bij het handel brengen en het plaatsen van poorten. De nieuwe CE-markering op basis van de geharmoniseerde norm NBN EN 13241-1 zal dus verregaande gevolgen hebben voor de fabrikanten en aannemers die deze poorten (manueel als elektrisch) installeren. Schrijnwerkers die verschillende onderdelen assembleren tot een poort, worden aanzien als een fabrikant en zij zullen dus de norm moeten navolgen.

Op basis van deze norm, moeten de fabrikanten hun producten (garagepoorten, rolluiken voor de industrie) laten testen in een gespecialiseerd labo of proefstation en een interne kwaliteitsbewaking invoeren. Voor België is momenteel slechts één labo geaccrediteerd. Het afgegeven van een officieel proefverslag is dus maar in beperkte mate mogelijk waardoor fabrikanten dan ook geen CE-markering kunnen aanbrengen.

De norm zelf is zeer verwarrend en is voor de bouwsector een unicum in haar soort; zij integreert eigenlijk drie Europese richtlijnen wat de verstaanbaarheid en de duidelijkheid niet ten goede komt. Vele fabrikanten zijn KMO’s (schrijnwerkerijen); zij moeten het stellen met een Europese norm die niet vertaald wordt in het Nederlands en bovendien voor interpretatie vatbaar is.

De Confederatie Bouw heeft in een brief aan Minister Verwilghen gevraagd de inwerkingtreding van de norm uit te stellen. Samen met de installateurs, de kleine fabrikant-schrijnwerkers en het WTCB heeft de Confederatie Bouw een werkgroep opgericht die de sector verder moet voorbereiden en enkele amendementen zal voorstellen.