Zwembaden en (zwem)vijvers

Nieuw zwembad Zwolle eerste met volledig LED verlichting

Het splinternieuwe zwembad De Vrolijkheid in Zwolle is het eerste zwembad in Europa dat volledig werd voorzien van LED verlichting. Van entree tot kleedruimtes en zwemzaal. Het meest energiezuinige zwembad van Nederland werd door Nederlands fabrikant EVA Optic volledig uitgerust met LED verlichting.
Zwembad De Vrolijkheid in Zwolle kan gerust uniek worden genoemd. De meest geavanceerde duurzame technieken zorgen ervoor dat er momenteel geen energiezuiniger zwembad gebouwd kan worden dan het prachtige nieuwe Zwolse zwembad. Het zwembad is uitgerust met een indrukwekkend pakket aan energiebesparende technieken waar menig gemeente haar vingers bij aflikt. De maatregelen omvatten o.a. zonnepanelen (2550m2), verhoogde isolatie, een warmte terugwinsysteem, spoelwater en koelsysteem, grijs water circuit, HR elektromotoren op luchtbehandelingskasten, aansluiting op biomassa installatie, een zonneboiler en LED verlichting van EVA Optic.

Het eerste openbare zwembad in Europa compleet voorzien van LED verlichting
De Vrolijkheid heeft niet alleen een primeur op algemeen duurzaamheidsniveau. Wat het nieuwe zwembadencomplex echt uniek maakt is de verlichting. Het nieuwe Zwolse bad is het allereerste openbare zwembad in Europa dat volledig voorzien is van LED verlichting. Zowel de basisverlichting als sfeerverlichting en onderwaterverlichting. Het gehele complex werd uitgerust met LED verlichting door Nederlands verlichtingsfabrikant EVA Optic BV.

Tot voor kort waren er nog geen LED oplossingen beschikbaar met voldoende capaciteit om te voldoen aan de geldende normen en eisen in zwembaden, zowel op gebied van lichtsterkte als de ophangingen en waterdichtheid. EVA Optic is de enige fabrikant met een compleet pakket LED verlichting voor openbare zwembaden en waterparken, waardoor een zwembadencomplex geheel verlicht kan worden met LED zonder compromissen t.a.v. lichtsterkte, lichtkleur of functionaliteit. Sterker nog, door LED gaat een hele nieuwe wereld open ten aanzien van sfeerbepaling met verlichting in zwembaden.



LED bepaalt de sfeer
LED biedt een zwembad mogelijkheden welke met conventionele verlichting onhaalbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het dimmen van de verlichting, iets dat met TL onmogelijk is. Maar LED kan veel meer. Alle verlichting in de zwemzaal van het nieuwe Zwolse bad is aangesloten op een centraal besturingssysteem. Zo kan per bad, per type lamp en zelfs per individuele LED lamp de lichtsterkte en zelfs de kleur (onderwaterverlichting) worden bepaald. Met een simpele druk op de knop kan voor ieder type activiteit in het zwembad een ander verlichtingsprogramma worden ingesteld. Zo kan de verlichting automatisch worden gedimd wanneer van bepaalde bassins geen gebruik wordt gemaakt, de energiebesparing loopt daarmee nog eens flink op. Bij feestelijke activiteiten zoals discozwemmen zorgt de verlichting juist voor een complete metamorfose met een kleurenspektakel afgestemd op de gewenste sfeer.

Unieke LED verlichting maakt primeur mogelijk
Alle LED verlichting in het Zwolse bad werd ontwikkeld en geproduceerd in Zwartsluis. Fabrikant EVA Optic is een gespecialiseerde verlichtingsfabrikant voor de sport-, vrijetijds- en wellness industrie. EVA Optic verwierf enkele jaren geleden internationale bekendheid met haar unieke LED onderwaterverlichting. In de loop der jaren werd het assortiment uitgebreid met een compleet pakket LED verlichting specifiek voor zwembaden; van onderwaterverlichting, spotlights, downlights, grondspots en wandarmaturen tot LEDline. Dit laatste product is een uniek modulair LED systeem dat genoeg lichtkracht heeft om te voldoen aan de geldende normen en eisen aan zwembadverlichting. Zelfs Olympische zwembaden worden door EVA Optic volledige uitgerust met LED verlichting, zoals het nieuwe Olympische zwembad Krommerijn in Utrecht dat naar verwachting eind 2012 zal worden opgeleverd.

Ook interessant