Interieur

Hoge aanschafkosten vaak nog drempel voor toepassing LED

LED-verlichting wordt steeds meer toegepast door de E-installateur. Energiebesparing en een groeiende vraag vanuit de opdrachtgever zijn hiervoor verantwoordelijk. Wel zijn de hogere aanschafkosten vaak nog een drempel om te kiezen voor LED. Dit blijkt uit onderzoek onder E-installateurs dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd in samenwerking met het vakblad Elektropraktijk.

LED-verlichting wordt meer en meer onderdeel van de dagelijkse praktijk van de installateur. Een kwart (25%) geeft namelijk aan in de meeste projecten al LED toe te passen. Ongeveer een derde doet dit in de helft van de projecten (37%). Een ongeveer even groot aandeel past LED slechts sporadisch toe (35%). Slechts 3% werkt wel met licht, maar heeft nog nooit LED toegepast. De toenemende aandacht voor duurzaamheid is één van de aanjagers van de opkomst van LED. Energiebesparing is volgens de installateurs dan ook verreweg de belangrijkste reden om te kiezen voor LED (86%), daarna volgt de wens van de opdrachtgever (50%). Dit is opvallend omdat uit het onderzoek ook blijkt dat de opdrachtgever weinig invloed uitoefent op de merkkeuze en dit voornamelijk overlaat aan de installateur.

Als men in een bepaald project kiest om geen LED toe te passen, worden de hoge aanschafkosten genoemd als belangrijkste reden. Deze worden pas op langere termijn terugverdiend met de langere levensduur en lagere energiekosten. De installateur is zich daar ook van bewust, want twee derde (65%) van de installateurs geeft aan al in minimaal de helft van de projecten op de één of andere manier de terugverdientijd van energiezuinige verlichtingsproducten voor de klant inzichtelijk te maken. Slechts een derde (35%) doet dit in enkele projecten of nooit.

E-installateur nog niet zeker van invloed LED op onderhoud verlichting
LED-verlichting gaat niet alleen langer mee dan reguliere verlichting, maar vergt ook minder onderhoud. Dit kan natuurlijk potentieel een bedreiging vormen voor de installateur die afhankelijk is van onderhoudscontracten. Het blijkt dat 61% van de installateurs omzet haalt uit onderhoudscontracten waar verlichting een onderdeel van is. Aan deze respondenten is gevraagd in te schatten wat de invloed van de groeiende toepassing van LED-verlichting hierop zal zijn. Het blijkt dat 48% hier nog geen mening over heeft. Verder zijn er even veel installateurs die verwachten dat LED geen of zelfs een positieve invloed heeft op de omzet uit onderhoudscontracten, als die verwachten dat deze invloed negatief zal zijn.