Algemeen

Nieuw wetsvoorstel brandveiligheid kan mensenlevens kosten

Bij brand is iedere seconde van levensbelang. De brandweerdiensten en de technologiefederaties Agoria en PFPA, verenigd in Fireforum vzw, reageren dan ook verbaasd op een wetsvoorstel om brandalarmen net zoals inbraakalarmen te laten filteren door een meldkamer. “Onverantwoord,” zegt Dominique Du Tré van Fireforum. “De overheid schrijft voor dat de brandweer er alles moet aan doen om binnen de 12 minuten na de oproep op de plaats van de brand te zijn. Door het invoeren van een extra filter kan de interventietijd oplopen tot 25 minuten.” Fireforum vraagt de gelijkschakeling van brandalarm met inbraakalarm te schrappen uit het wetsvoorstel dat normaal donderdag in het federaal parlement voor ligt.

Momenteel bestaat er een duidelijk verschil tussen een brand- en inbraakalarm: bij het afgaan van een inbraakalarm wordt niet automatisch de politie gecontacteerd. Er is immers nog een extra filter waarbij een wachtkamer van een bewakingsfirma de oproep controleert op zijn echtheid. Dit alles om het risico op vals alarm en het nodeloos uitsturen van politiediensten tot een minimum te beperken. Bij brandalarmen is dit niet gebruikelijk en worden de brandweerdiensten wel rechtstreeks gecontacteerd.

De federale overheid legt deze donderdag een wetsvoorstel neer in de kamer waarbij het brandalarm wordt gelijkgesteld met inbraakalarm. Hierdoor zal ook elk brandalarm eerst afgeleid worden via een meldkamer. “Onlogisch,” zegt Du Tré van Fireforum: “Bij een brand mag je het risico niet lopen om kostbare tijd te verliezen. Het gaat hier vaak om mensenlevens. We stellen ons ook vragen over het inschakelen van externe firma’s. Hoe kunnen zij brandhaarden beoordelen?”

Overheid draait klok terug

Du Tré wijst ook op het bestaan van het systeem ‘Clockwise’. Technologiebedrijven en de brandweerdiensten werken binnen dit samenwerkingsverband aan technologische innovaties om de interventietiijd tot een minimum te herleiden. Clockwise wordt gesteund door het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).

Door het indienen van dit wetsvoorstel, draait de overheid de klok terug en wordt de interventietijd net weer langer. Een oproep die vandaag in 10 tot 15 minuten wordt opgevangen, zal door het inschakelen van een tussenschakel minstens 25 minuten bedragen. “In geval van brand is dit onverantwoord. Hoe zal de controle van het alarm door een meldkamer technisch worden aangepakt? Van op afstand? Of iemand ter plaatse sturen die na het vaststellen van de brand de brandweer verwittigt?,” vraagt Du Tré.

Het Belgische voorstel is ook in tegenspraak met de Europese wetgeving en met wat verzekeraars voorschrijven: zowel Europa als de verzekeraars maken een duidelijk onderscheid tussen brand en inbraak. Brandveiligheid gaat over het redden van mensenlevens, inbraakveiligheid gaat over de bescherming van goederen. “De opdracht van de overheid is het beschermen van mensenlevens. Maar dit wetsontwerp geeft de voorkeur aan het filteren van brandalarmen, eerder dan het optimaliseren van echte oproepen.”

Fireforum betreurt ten slotte dat ze niet geconsulteerd werden bij de opmaak van dit wetsvoorstel. “Nochtans zijn de brandweerdiensten de eerste betrokkenen in dit dossier.”

Ook interessant


Build for Life