Algemeen

Brandpreventie gebaat bij samenhang bouwkundige en gebruiksaspecten

Het aantal slachtoffers en gewonden als gevolg van brand kan worden verminderd als meer samenhang ontstaat tussen de bouwkundige- en gebruiksaspecten van panden. Dat concludeert Hans Schipper, projectleider brandveiligheid bij de VROM-inspectie.

Schipper stelt dat de afdelingen bouw- en woningtoezicht van gemeenten en de brandweer te onafhankelijk van elkaar opereren. Het komt voor dat de inspectie bij gemeenten meerdere bouwtekeningen aantreft van hetzelfde pand. Tevens let de brandweer tijdens een controle voor de gebruiksvergunning niet altijd even grondig op bouwkundige aspecten. Dat hoort formeel gezien ook niet bij de taken van de brandweer, maar daardoor kunnen panden door de controle komen en toch niet geheel brandveilig zijn. Een gebouw moet voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit en in het Gebruiksbesluit.

Schipper treft regelmatig geblokkeerde vluchtwegen aan. Nooduitgangen zijn regelmatig op slot en blusmiddelen voldoen soms niet aan de richtlijnen. Kennelijk is brandveiligheid geen topprioriteit bij bedrijven. Het economisch belang is groter. Tijdens drukke periodes rondom Sinterklaas en Kerstmis proppen winkels bijvoorbeeld de vluchtwegen vol met extra voorraden.

Gebaseerd op: Brand&Brandweer
Build for Life