Architectuur

Nieuw kantoor EOB naar ontwerp Xaveer de Geyter

Bureau Xaveer De Geyter Architecten uit Brussel heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuw kantoor van het Europees Octrooibureau (EOB) in Rijswijk. Het gebouw moet in 2009 klaar zijn en één van de bestaande kantoren op het terrein aan de Patentlaan vervangen.

Het plan voorziet in eerste instantie in de sloop van het huidige gebouw dat 1100 werkplekken telt. De nieuwbouw krijgt een totaal bruto oppervlak van 71.000 vierkante meter, waarvan 46.000 vierkante meter bestemd is voor 1600 werkplekken. Voor logistiek, opslag en technische ruimten wordt 20.000 vierkante meter ingeruimd. In het ontwerp is ook rekening gehouden met een bedrijfsrestaurant, vergaderruimtes en een parkeergarage met circa 1000 plaatsen. De totale kosten van het plan worden geraamd op 280 miljoen euro.

Niet zeker
Overigens is het nog lang niet zeker of de honderd meter hoge toren er ook daadwerkelijk komt. Een definitief besluit wordt pas halverwege dit jaar genomen. Mocht het besluit van de raad van bestuur van het EOB positief uitvallen, dan zou de bouw in 2007 van start kunnen gaan. Verloopt alles volgens plan, dan is de nieuwbouw in 2009 gereed.