Nieuw havenhuis Antwerpen officieel geopend

  BE   26 september 2016 Bron: Architectenweb
Donderdag is het Havenhuis van Antwerpen officieel geopend. Voor het nieuwe hoofdkantoor van het gemeentelijke havenbedrijf heeft Zaha Hadid Architects een monumentaal gebouw gerestaureerd en uitgebreid met een diamantvormige dakopbouw. De vorm refereert aan het thema van Antwerpen als diamantstad.

Aan de keuze om de voormalige brandweerkazerne uit te breiden in de hoogte, lag historisch onderzoek ten grondslag. Het monument beschikt over vier gelijkwaardige gevels en volgens de analyse was in het oorspronkelijk ontwerp een toren voorzien, die evenwel nooit is gerealiseerd. Dit rechtvaardigt volgens het architectenbureau een gedurfde verticale uitbreiding.

Het glazen volume, dat op een hellende betonnen pijler boven het bestaande pand zweeft, bestaat uit driehoekige transparante en ondoorzichtige gevelpanelen. Op die manier worden de medewerkers van daglicht en uitzicht voorzien, maar genieten ze ook de nodige privacy en (mede dankzij gecontroleerde warmtetoetreding) beschutting tegen hitte van de zon.

De Ďgeslepení glazen massa moet het Havenhuis tevens een fonkelende verschijning geven en aldus het thema van Antwerpen als diamantstad luister bij zetten. De gevel weerspiegelt bovendien het complexe spel van tinten en kleuren van de lucht, aldus Zaha Hadid Architects.

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo