Vastgoed

Nieuw Belgisch vastgoedfonds plant investering van meer dan 100 miljoen euro

Nieuw Belgisch vastgoedfonds plant investering van meer dan 100 miljoen euro
Eurocon, de holding boven het Kempische bouw- en ontwikkelingsbedrijf DCA, richt samen met financieel expert Frank Bruynseels een nieuw en uniek vastgoedbeleggingsfonds op voor investeringen in duurzame residentiële nieuwbouw. “Met het Greenmile Sustainable Housing Fund willen we een antwoord bieden op de grote vraag naar nieuwbouw op de huurmarkt”, klinkt het. In een eerste kapitaalronde, waarbij onder meer het Gentse License to Construct als referentieaandeelhouder is toegetreden, werd een kapitaal van 10 miljoen euro opgehaald. Het vastgoedfonds wil in 2022 nog minstens 20 miljoen euro extra ophalen bij professionele beleggers. Aangevuld met bankfinanciering ten belope van 70 miljoen euro moet dit toelaten een portefeuille van 100 miljoen euro vastgoed op te bouwen.

De vastgoedexperts zien een sterke shift op de Belgische woonmarkt, historisch een koopmarkt, die de afgelopen jaren steeds meer een huurmarkt wordt. Vooral voor de jonge generaties is het verwerven van een eigen woning niet langer een prioriteit. Enerzijds heeft dit met een veranderende levensstijl te maken: jongeren settelen zich steeds later en zijn minder honkvast, waarbij zij minder belang hechten aan het verwerven van een eigen woning en huren meer flexibiliteit biedt. Anderzijds duwen ook de stijgende vastgoedprijzen steeds meer huizenjagers naar de huurmarkt. Deze prijsstijgingen werden nog extra versterkt tijdens de coronacrisis. Daarnaast blijft ook de bevolking groeien en zal het aantal huishoudens blijven stijgen door de toenemende gezinsverdunning. De recentste cijfers tonen aan dat de woonbehoefte tegen 2030 met meer dan 500.000 wooneenheden zal toenemen.

“Het verwerven van een eigen woning is niet langer voor iedereen een prioriteit. De levensstijl van de jongere generaties verandert. Het streven naar een flexibele woon-werksituatie leidt tot een steeds groter wordende vraag naar kwalitatieve huurwoningen.”

Luc Neefs, Chairman Greenmile Sustainable Housing Fund


Nieuw Belgisch vastgoedfonds plant investering van meer dan 100 miljoen euro
Nieuwbouwhuizen en -appartementen bieden een passend antwoord op de stijgende vraag op de huurmarkt naar kwalitatieve en duurzame woningen. Het huidige aanbod op de huurmarkt bestaat grotendeels uit verouderde panden die niet beantwoorden aan de vraag naar comfort en duurzaamheid.

“Door met het Greenmile Sustainable Housing Fund uitsluitend in kwalitatieve, duurzame nieuwbouwwoningen voor de huurmarkt te investeren, spelen we volop op die trend in. Het fonds zal zich in de eerste plaats richten op projecten in België. Voorlopig blijven buitenlandse projecten uit ons vizier, maar dat kan op de lange termijn nog veranderen.”

Frank Bruynseels, CEO Greenmile Sustainable Housing Fund


De complexiteit van de vastgoedmarkt vergt knowhow en expertise op diverse gebieden. Het management team combineert de nodige kennis en ervaring op juridisch, financieel en technisch vlak.

CEO Frank Bruynseels heeft een financiële achtergrond met meer dan 30 jaar ervaring in de banksector. Hij was onder meer lid van het directiecomité bij ABN Amro in Monaco, gedelegeerd bestuurder van Bank Nagelmackers in België en voorzitter in Luxemburg en CEO van Commerzbank International in België.

Mede-gedelegeerd bestuurder Luc Neefs is reeds 25 jaar lid van de directie van het aannemingsbedrijf DCA, actief in residentiële projectontwikkeling, bouw en wegenbouw. Door deze relatie met DCA beschikt het fonds over de nodige technische en commerciële expertise inzake vastgoed.

Medebestuurder Kil Ja Verhoeven kan steunen op 15 jaar juridische ervaring als advocate gespecialiseerd in vastgoedrecht. Door deze expertise draagt zij in belangrijke mate bij tot de ontwikkeling van de vastgoed- en investeringsportefeuille van Greenmile Sustainable Housing Fund.

Nieuw Belgisch vastgoedfonds plant investering van meer dan 100 miljoen euro

Duurzaam investeren in betaalbare panden

Greenmile Sustainable Housing Fund investeert in nieuwbouwontwikkelingen van diverse promotoren, waaronder ook ontwikkelingen van DCA Woonprojecten. Gestart in augustus 2021 zal het fonds per einde december 2021 voor ongeveer 30 miljoen euro residentieel vastgoed beheren, verspreid over verschillende locaties in België.

Greenmile Sustainable Housing Fund investeert specifiek in huurwoningen en -appartementen in het middensegment van de woningmarkt. Appartementen van ongeveer 90 m² en compacte woningen van 120 tot 140 m² met 2 tot 3 slaapkamers, een bergruimte, parkeerplaats of garage en terras of tuin beantwoorden het best aan de vraag van de huidige huurmarkt. Deze panden vormen bovendien een ideaal product voor doorverkoop met meerwaarde.

België heeft zich ingeschreven in de Green Deal van de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 drastisch te verminderen. Teneinde te verzekeren dat de volledige portefeuille blijft voldoen aan strenger wordende duurzaamheidsnormen, zullen de woningen en appartementen telkens na een periode van vijf jaar opnieuw verkocht worden. Op die manier moet er geen rekening gehouden worden met waardeverlies, herstel- en/of onderhoudskosten door veroudering en kan er steeds opnieuw geïnvesteerd worden in nieuwbouw. Om de duurzaamheid van het aangekochte vastgoed te materialiseren, maakt Greenmile Sustainable Housing Fund gebruik van een speciaal daartoe extern ontwikkelde scoretabel, namelijk de Durascore, die alle duurzaamheidselementen van een woning een waardering geeft.

Residentieel vastgoed: een veilige en rendabele investering

De markt van het Belgisch residentieel vastgoed kenmerkt zich door een lage volatiliteit, een stabiele waardevermeerdering over lange termijn en een vast geïndexeerd huurrendement. Dankzij de combinatie van een bancaire hefboomfinanciering, huurinkomsten en meerwaarde bij verkoop voorziet Greenmile Sustainable Housing over een periode van 10 jaar een jaarlijks rendement van 7 à 10% op het geïnvesteerde vermogen.

Ook interessant