Architectuur

Neues Museum wint Mies van der Rohe award

Het Neues Museum in Berlijn heeft de Mies van der Rohe award 2011 gewonnen. Dit hebben de Europese Commissie en The Mies van der Rohe Foundation vandaag bekend gemaakt.
In 2003 zijn de architecten David Chipperfield en Julian Harrap begonnen met de renovatie van het Neues Museum. Het door Friedrich August Stüler ontworpen gebouw is gebouwd in de 19e eeuw en werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museumgebouw bestaat uit een combinatie van nieuwe en oorspronkelijke onderdelen. De sporen van het gebruik van het oorspronkelijk gebouw zijn intact gelaten.

“De beslissing van de jury was een enorme uitdaging vanwege de hoge kwaliteit van de ontwerpen van de finalisten. Het Neues Museum van David Chipperfield is een belangrijk statement van een hedendaagse architecturale ingreep dat bijdraagt aan het hergebruik van ons erfgoed door de functionele kwaliteit te verbeteren en door het introduceren van uitstekend ontworpen nieuwe architectonische elementen voor museaal doel”, aldus Lluís Hortet, directeur van The Mies van der Rohe Foundation.

David Chipperfield ontving naast de award een geldbedrag van 60.000 euro.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant