Architectuur

Nederlands-Russisch team ontwerpt kunstenaarsdorp

Een team met de Nederlanders Sander Lap en Aldo Trim heeft de ontwerpprijsvraag voor een nieuw kunstenaarsdorpje in Rusland gewonnen. Het plan voorziet onder meer in woningen, een expositiepaviljoen en slaapvertrekken. Het geheel is opgezet als een constellatie van sterren.

De kolonie is voorzien in het dorp Nikola-Lenivets, dat tweehonderd kilometer ten zuidwesten van Moskou ligt. Jaarlijks vindt er het kunstfestival Archstoyanie plaats en ook staan er veel permanente kunstobjecten de omgeving. Vanwege de toenemende belangstelling en activiteiten was er behoefte aan een eigen plek voor kunstenaars.

Als sterren in de kosmos zijn de verschillende voorzieningen in het dorp verspreid over het terrein, terwijl ze tegelijkertijd verbonden zijn aan een basisinfrastructuur. Op die manier wordt maximaal gebruik gemaakt van het landschap en is de impact op de natuur minimaal, zegt het Shishka geheten winnend ontwerpteam.

Ook is de inrichting afgestemd op de doorgaans barre klimatologische omstandigheden en de verandering van seizoenen. Het hart van het dorp, het ‘sterrenveld’, is doorgaans leeg vanwege de koude winters en de zomers functie als festivalterrein.

Lees verder op Architectenweb.nl