Vastgoed

NL: Leegstand oude kantoren bijna verdubbeld

De leegstand van oude kantoren is zo goed als verdubbeld. Stond er vorig jaar in de vier grote steden voor 400.000 vierkante meter kantoorruimte leeg, over 2006 is de structurele leegstand 750.000 vierkante meter.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) en onderzoekscentrum Property.nl. Structurele leegstand betekent dat er drie jaar of langer geen huurder meer is geweest. De projectontwikkelaars wijten deze groeiende leegstand vooral aan de slechte prijs-kwaliteitverhouding van veel oude kantoren.

Kantoren in aanbouw
Uit het jaarlijks onderzoek blijkt dat er veel kantoren bijkomen. In 2006 is bijna een miljoen vierkante meter in aanbouw genomen. Dat is een toename van 50 procent ten opzichte van 2005. Volgens Neprom moeten gemeenten nieuwe kantoorlocaties beter op elkaar afstemmen.

Locatie cruciaal
"Gebruikers stellen hogere eisen aan hun gebouw en aan de directe omgeving. Snelweglocaties voldoen steeds minder; stedelijke locaties juist meer", aldus Dietmar Werner, voorzitter van de Neprom.Hij pleit voor het bouwen van goed bereikbare kantoren in gebieden waar wonen, werken en winkelen worden gecombineerd.

Stadsranden
"Stedelijke gebieden waar de hele dag door leven is. In de plannen voor de kantorenmarkt zien we dit nog te weinig terug." Bijna de helft van alle nieuwbouwplannen is aan de stadsranden te vinden. Dat zijn volgens Werner de kantoren die als eerste leeg komen te staan bij economische teruggang.