Vastgoed

NL: Huizenfonds wil prijsafspraken doorbreken

Het Waarborgfonds Eigen Woningen wil meebieden op veilingen van woningen die gedwongen worden verkocht. Op die manier wil het fonds prijsafspraken voorkomen en de opbrengst verhogen. Dat heeft directeur K. Schiffer van het fonds woensdag gezegd.

Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met zo’n garantie verzekert een huisbezitter er zich van dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald.

De helft van de gedwongen verkopen loopt via een veiling. Die vorm van verkopen kwam begin dit jaar in opspraak omdat er sprake zou zijn van kartelvorming onder de handelaren die de huizen opkopen. Volgens een publicatie in De Volkskrant zouden kopers onderling afspreken voor welke, lage prijs een huis verkocht wordt. Notarissen zouden daarvan op de hoogte zijn.

Volgens Schiffer zijn de opbrengsten sowieso al lager op een veiling dan bij een normale, onderhandse verkoop. "Maar ik maak me zorgen door de recente geruchten dat veilingen worden gemanipuleerd door de handel", stelde hij woensdag. In sommige gevallen levert een woning hierdoor maar de helft van de oorspronkelijke waarde op.

Schiffer wil zich in eerste instantie in de veiling mengen om een hogere prijs af te dwingen. Mocht zijn fonds eigenaar worden van een woning, dan zal het die via de huizenmarkt weer van de hand doen. Schiffer moet daar nog wel goedkeuring voor krijgen van het ministerie van VROM, maar dat heeft volgens de directeur al positief gereageerd op de plannen. Uiterlijk begin 2005 moeten die uitgevoerd kunnen worden.

De NMa onderzoekt sinds begin dit jaar de veiling van woningen waarvan de eigenaren in betalingsproblemen zijn geraakt. Het is nog niet duidelijk wat de kartelwaakhond gaat doen tegen de praktijken. "We zijn er nog mee bezig", aldus een woordvoerder van de mededingingsautoriteit.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 55 woningen gedwongen verkocht, 15 meer dan in dezelfde periode in 2003. Over heel vorig jaar telde het waarborgfonds 178 gevallen. Dit jaar denkt directeur Schiffer op 250 uit te komen.

Het fonds gaat de komende weken overleggen met de makelaarsvereniging NVM, de Nederlandse Vereniging van Banken, de notarisorganisatie KNB, het ministerie van VROM en de Nederlandse gemeenten om de opbrengst bij gedwongen verkopen te verhogen. Een van de plannen naast meedoen op de veiling is een vorm van uitstel van betaling. Huizenbezitters in problemen betalen in het voorstel 2 jaar lang een lagere hypotheeklast. Daarna moet de achterstand wel worden ingelopen.