Architectuur

NL Architects grote winnaar enquête Groninger Forum

NL Architects is de grote winnaar van een enquête over het ontwerp van het Groninger Forum, dat achter de oostzijde van de Grote Markt in Groningen moet komen. Zowel het publiek, dat via internet een stem mocht uitbrengen, als een vakjury koos voor het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders presenteerde in januari zeven ontwerpen van bekende architecten waaruit een keuze kon worden gemaakt. Ruim een kwart van de publieksjury koos voor NL Architects.

In het Forum worden onder meer een bibliotheek, delen van het Groninger Museum, een bioscoop en een debatcentrum ondergebracht. De gemeente heeft voor de bouw van het complex 30 miljoen euro gereserveerd.

De uitslag van het publiek bleek vrijdag hetzelfde als die van de deskundigen. Niet alleen kwam bij beide NL Architects als winnaar uit de bus, ook de nummers twee en drie, respectievelijk Erick van Egeraat en Neutelings-Riedijk, waren gelijk. In totaal brachten 21.565 mensen op een website hun stem uit.

Beide uitslagen worden door het college van burgemeester en wethouders binnenkort verwerkt tot een voorstel aan de gemeenteraad. In de vergadering van 28 maart maakt de gemeenteraad op basis van de enquêteuitslag een keuze voor een architect.