Architectuur

NL Architects bouwt passieve scholencampus in Knokke-Heist

Vanaf 2013 zal er in Knokke-Heist een gloednieuwe passieve scholencampus opgetrokken worden. Het Nederlandse NL Architects plaatste duurzaamheid voorop en opteerde voor een ontwerp dat de kinderen dwingt om respectvol met elkaar en de omgeving om te gaan. Behalve de goede isolatie zijn het vooral de vele innovatieve technieken die maken dat de school volgens de passiefstandaard gerealiseerd zal kunnen worden.

Geclusterde ruimtes
De nieuwe scholencampus wordt gebouwd op een langgerekte site tussen het centrum van de gemeente en het aangrenzende platteland. Wat meteen opvalt, is dat de school slechts uit één enkele bouwlaag bestaat. De lengte van het perceel wordt optimaal benut doordat ze een uitgesproken horizontaal karakter heeft. De verschillende delen van de school hangen als clusters aan elkaar en worden verbonden via een centraal gelegen multifunctionele sportzaal die behalve als sporthal ook als theater- en evenementenhal kan worden gebruikt. Ze is een beetje hoger dan de andere blokken om het invallende daglicht optimaal te kunnen benutten. De muren errond hebben openingen die dienst doen als opbergruimte en ‘speel- of studeerholte’ voor de kinderen. De centrale hal wordt omgeven door een brede gang die de aanwezigen verder ‘verdeelt’ over de andere compartimenten van de school. De interne circulatie is een aaneenschakeling van bepaalde circuits en bevat geen doodlopende gangen, wat bij de leerlingen, leerkrachten en bezoekers een gevoel van ruimte en continuïteit moet opwekken. Voor NL Architects staat een ‘gang’ gelijk met verloren ruimte. Elke ‘gang’ is in de nieuwe passiefschool van Knokke-Heist dan ook eerder een open leer- en speelcentrum.

Dynamisch leren en beleven
Ook de relatie met de buitenwereld is erg ‘open’. Door het horizontale karakter van de school staat elke ruimte rechtstreeks in contact met de groene omgeving. Van buitenaf bekeken lijkt de school haast integraal deel uit te maken van de omgeving. Enkele strategisch gekozen uitsteeksels van het dak fungeren als luifel en zonwering.
De architecten zetten in op een minder frontale en minder statische manier van onderwijs door flexibele indelingen en leerposities mogelijk te maken.

Lees verder op Architectura.be