Architectuur

NAV-energieconsulent blijft architecten bijstaan

NAV-energieconsulent blijft architecten bijstaan
De NAV-energieconsulent zal ook de volgende drie jaar architecten verder bijstaan in het licht van energiezuinig bouwen en de strengere energieprestatieregelgeving. De Vlaamse regering zet de steun voor het project energieconsulent – Meeroverepb.be immers verder. “De energieconsulenten die de voorbije jaren aan de slag waren, hebben hun nut meer dan bewezen”, zegt Vlaams minister Freya Van den Bossche.

Al meer dan 6 jaar biedt NAV, De Vlaamse architectenorganisatie, ondersteuning aan architecten in het licht van energiezuinig bouwen en de strengere energieprestatieregelgeving. Sinds 2011 doet ze dit in samenwerking met ORI, de brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus in België, en vanaf volgend jaar ook in samenwerking met het OVED, het Overlegplatform voor Energiedeskundigen.

Architecten kunnen beroep doen op het eerstelijnsadvies via de telefonische en online helpdesk en de website www.meeroverepbe.be. Het project verspreidt ook de nodige info via artikels, publicaties, informatie-avonden en cursussen. Sinds 2011 verstuurt NAV tevens 10 keer per jaar de digitale nieuwsbrief verbonden aan de in datzelfde jaar gelanceerde website www.meeroverepb.be. Voor een deskundige dienstverlening doen de energieconsulenten van NAV beroep op een team van experten.

Opleiding tot energiedeskundige

De Vlaamse Regering zal in 2014 bij 7 verenigingen de werking van een energieconsulent mogelijk maken. Voor de bouwsector zijn dat naast NAV ook Bouwunie en de Vlaamse Confederatie Bouw. “De resultaten die deze energieconsulenten kunnen voorleggen zijn positief,” zegt Vlaams Minister van Energie Freya Van den Bossche. “Deze organisaties bereiken hun leden makkelijker dan de overheid. Hun kanalen, tijdschriften, infoavonden en helpdesks zijn erg nuttig om gezinnen en professionals met raad en daad bij te staan.”

In de slipstream van het project organiseerden NAV en Vitruvius Academy ook de erg succesvolle opleidingen om energieverslaggever of – deskundige te worden of over de EPB-software, of infosessies zoals in 2013 ‘Het EPB-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20 van rijwoning, vrijstaande woning en appartement’. Voor meer info over het actuele aanbod, zie www.nav.be (rubriek ‘kalender’) en www.vitruviusacademy.be

Ook interessant