Duurzaam Bouwen

Ondersteuning voor energiebesparende investeringen blijft nodig

Oktober is de Maand van de Energiebesparing. Onder het motto ’t is oktober hou het sober, sporen tal van activiteiten de Vlaming aan tot energiezuinigheid. En dat we de volgende jaren sober zullen moeten zijn, dat staat nu wel als een paal boven water. De budgettaire sanering en het reduceren van de overheidsschuld is primordiaal voor ons land. De grootste inspanningen zullen aan de kant van de uitgaven moeten gebeuren. Het komt er dus op aan de beperktere overheidsmiddelen zo efficiënt en rendabel mogelijk in te zetten. Ondersteuning van de Vlaming om energiezuiniger te leven en te wonen zijn en blijven nuttig én rendabel, aldus Bouwunie. Energiebesparende investeringen genereren meer werk, en dus hogere inkomsten voor de Staat, én doen de Vlaming fiks besparen op z’n energiefactuur waardoor die meer centen overhoudt voor andere uitgaven en investeringen. Energiebesparende investeringen zijn bovendien broodnodig om de Kyotonormen te behalen. Goed dus voor milieu én portemonnee.

De Maand van de Energiebesparing kadert in het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid. Dit moet ervoor zorgen dat het energieverbruik van de Vlaamse gezinnen met 30% verlaagt en dat iedere Vlaming tegen 2020 in een energiezuinige woning leeft. Dat betekent dat iedere woning tegen dan goed geïsoleerd moet zijn, isolerende beglazing heeft en over een energiezuinige verwarmingsinstallatie beschikt. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken, zijn heel wat inspanningen nodig, niet alleen van de overheid maar ook van de bouwsector én van het brede publiek. Dit brede publiek heeft meestal een steuntje in de rug nodig om effectief de stap naar energiebesparende investeringen te zetten, de belangrijkste maatregelen prioritair te nemen (bv. eerst het dak isoleren en dan pas zonnepanelen installeren) en ver genoeg te gaan in de energiebesparing.

Ondertussen voorziet het Vlinderakkoord in homogenere bevoegdheidspakketten. Vlaanderen krijgt zo een extra beleidsinstrument voor de ondersteuning van het bouwen en verbouwen in handen: de belastingverminderingen voor energiebesparende uitgaven. Het zal nu zaak zijn om een coherent ondersteuningsbeleid te voeren en duidelijke prioriteiten naar voor te schuiven. Welke investeringen wil de Vlaamse overheid stimuleren, en welke niet? Hoe groot bedraagt de ondersteuning en wie kan daarvan genieten? Behouden we de combinatie van premies en belastingverminderingen, of stappen we daarvan af, voor iedereen of voor bepaalde doelgroepen? … Een botte afschaffing van de belastingverminderingen is alvast een slecht idee. Bouwunie pleit uitdrukkelijk voor een duidelijk en efficiënt ondersteuningsbeleid. De stroomlijning van de diverse initiatieven is dus welkom. Belangrijk is ook dat de subsidies, premies en belastingverminderingen gedurende minstens een 3-tal jaren onveranderd blijven. Dit om de bouwheren kennis te laten maken met het systeem en hen over de streep te trekken. Deze premies, subsidies en belastingverminderingen moeten mee zorgen voor de betaalbaarheid van energiezuinige woningen, in het bijzonder voor de pioniers en de financieel zwakkeren.
Bouwunie vraagt de Vlaamse overheid alvast om hierover in overleg te gaan met de bouwsector. Wie kan beter beoordelen welke investeringen haalbaar zijn en de beste rendementen halen? Dat zijn de bouwbedrijven die voldoende knowhow en ervaring hebben opgebouwd op het terrein en die zich verenigen in o.a. Bouwunie.

De vakman speelt in het energiebesparingsverhaal een erg belangrijke rol. Bouwbedrijven die de vakkennis én ervaring terzake in huis hebben, zijn de partner bij uitstek voor de (ver)bouwer om hem of haar met raad en daad bij te staan met vragen rond energiebesparing én ervoor te zorgen dat de gedane investeringen optimaal renderen. Hoe dik isolatie ook is of hoe energiezuinig ook een verwarmingstoestel, ze worden waardeloos bij een verkeerde of slechte uitvoering of installatie. Enkel kwalitatief uitgevoerde werken leiden tot een echte energiebesparing.

Nu de registratie als aannemer wegvalt, kan ook wie een beroep doet op een malafide uitvoerder een premie of belastingvermindering krijgen. Dit kan niet, aldus Bouwunie. Wie een tegemoetkoming van de overheid wil krijgen, moet werken met een bouwbedrijf dat in regel is en dus correct zijn bijdragen en belastingen betaalt. Voor wat hoort wat. Bouwunie stelt voor dat de klant nagaat of zijn of haar aannemer geen fiscale schulden heeft alvorens hij of zij kan genieten van belastingverminderingen en premies. Dit is echt maar een kleine moeite. Er bestaat een openbare fiscale databank die consulteerbaar is door de klant (ter info: www.myminfin.be – naar myminfin zonder authentificatie – E-services (bovenaan) – consulteren). Het flauwe idee van de federale regering om belastingverminderingen te koppelen aan een simpele “verklaring op eer” van de uitvoerder dat hij of zij schuldenvrij is, vindt Bouwunie onvoldoende. Dergelijke verklaring heeft geen enkele waarde.

Om ervoor te zorgen dat de leden-bouwbedrijven perfect kunnen inspelen op de noden van de (ver)bouwlustige Vlaming en op de hoogte blijven van de nieuwste evoluties in energiesbesparingsland, onderneemt Bouwunie diverse acties. Bouwunie streeft er trouwens naar om haar leden te laten uitgroeien tot volwaardige energie-adviseurs. Om dit te realiseren sensibiliseert en informeert Bouwunie haar leden via opleidingen, info-sessies, brochures en advies van haar energieconsulenten (project ondersteund door de Vlaamse overheid). Het paradepaardje is het opleidingsprogramma “energiebewuste aannemer” van Bouwunie dat onlangs van start ging. Vier opleidingsmodules geven de bouwbedrijven inzicht in de principes en aandachtspunten van het energiezuinig bouwen. Ze beogen de deelnemers een degelijke theoretische basiskennis bij te brengen op het vlak van isoleren, ventileren, verwarmen, koelen, … Wie het ganse traject doorloopt, aan de voorwaarden voldoet en slaagt voor een test, kan het label “energiebewuste aannemer” behalen. Met dit label, gecontroleerd door een extern keuringsorganisme, wil Bouwunie de bedrijven die bewust omgaan met duurzaam en energiebewust bouwen, de mogelijkheid geven om zich duidelijker te profileren in de markt. Klanten zijn immers op zoek naar bouwbedrijven die hen met raad en daad kunnen bijstaan met hun (ver)bouwproject. Het label “energiebewuste aannemer” vergemakkelijkt hun zoektocht. De eerste opleidingsmodules zijn ondertussen achter de rug en de cursisten zijn erg enthousiast. In december kunnen ze het label aanvragen. Tijdens de uitreiking van de Gouden Baksteen in februari ontvangen ze hun certificaat. In het voorjaar van 2012 start Bouwunie met een nieuwe opleidingscyclus, telkens op 4 locaties.