Architectuur

NAV belicht opvolging in architectenbureaus

NAV belicht opvolging in architectenbureaus
NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, organiseert op 27 april, 10 en 12 mei de infosessie “Is er een eeuwig leven voor uw architectenbureau? Tips voor goede opvolging en continuïteit.”. Dit in het kader van het continuïteitsproject “inGroeien in een ontwerpomgeving”. Deze infoavond wenst een duidelijk overzicht te geven van welke stappen ondernomen moeten worden bij opvolging of overname, en wat de aandachtspunten zijn.

Met de vergrijzing van de babyboomgeneratie naderen ook steeds meer architecten de pensioensgerechtigde leeftijd. Architectenbureaus worden bij het einde van de loopbaan veelal gewoon stopgezet. Wat jammer is voor een vaak mooi uitgebouwde onderneming. Alle ervaring wordt weggesmeten, de medewerkers verliezen hun job, het cliënteel moet een nieuwe architect zoeken, etc.

Maar er bestaat een andere optie: continuïteit van het architectenbureau. Een medezaakvoerder of vennoot kan de architect opvolgen. De meest doeltreffende aanpak is dan ook een samenwerking die met de tijd kan groeien. Maar hier komt heel wat bij kijken. Hoeveel moet een toetredende vennoot betalen? Welke manieren bestaan er om de vennoot de aandelen te laten afbetalen? Wat is de waarde van uw architectenbureau? Wat met uw aansprakelijkheid als u de zaak overlaat of samenwerkt?

Gastsprekers voor deze avonden zijn: Luc Van Laere (projectmanager Overnamemarkt – Unizo), Eddy Claesen (accountant Groep Claesen), meesters Bart Goossens en An Desmet (GSJ Advocaten), Lode Volckaerts (SBB Accountants en Adviseurs) en Frédéric Van Overmeeren (Protect Verzekeringen). Verder worden er ook praktijkgetuigenissen voorzien van Luc Vydt (ArchitectenStudio) en Karel De Mulder (A2D architects).

De avonden gaan door op 27 april (Ter Elst – Edegem), 10 mei (Eandis – Leuven) of 12 mei (Omnia Schaubroeck – Nazareth). Telkens van 19u tot 21u, met een afsluitende receptie. Deze sessie is gratis voor NAV – leden, niet leden betalen €25. Inschrijven kan via www.nav.be. Of op www.ingroeien.be, waar eveneens meer informatie en interessante documentatie rond opvolging, overname en samenwerking te vinden is.

Ook interessant