Nieuwbouw

Muziekgebouw aan het IJ en tramtunnel winnen Bouwprijs

Het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam is het beste gebouw van het afgelopen jaar. Het heeft de Nederlandse Bouwprijs 2007 in de categorie Gebouwen gewonnen, zo werd maandag bekend. In de categorie Bouwwerken won Het Souterrain in Den Haag, in de volksmond beter bekend als de tramtunnel door het centrum van de stad.

Uitstraling
De jury roemt het gebouw in Amsterdam omdat het de betrokken partijen is gelukt met beperkte budgetten een gebouw met deze uitstraling te realiseren. Het project heeft als aanjager gewerkt voor de ontwikkeling van het gebied rond het Centraal Station en de IJ-oever. Het Muziekgebouw aan het IJ is een ontwerp van de Deense architecten 3x Nielsen en won in 2006 de Italiaanse Dedalo Minosse-prijs.

Duurzaamheid
Het Souterrain dankt zijn uitverkiezing aan de gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid waarmee de tunnel en parkeergelegenheid is gemaakt. “De diverse ruimten zijn zo ingericht dat het verblijf aangenaam en sociaal veilig is”, aldus het juryrapport.

Eervolle vermeldingen
De jury reikte dit jaar twee eervolle vermeldingen uit. De digitale cursus basisveiligheid VCA kreeg in de categorie Dienstverlening een eervolle vermelding. De gevel van het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar televisiebeelden in glasplaten zijn gesmolten won een eervolle vermelding in de categorie Bouwmaterialen.