Architectuur

Mooiste ruimtelijke-ordeningsprojecten in Gelderland

De provincie Gelderland heeft de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit in het leven geroepen. De prijs moet gemeenten, projectontwikkelaars en ontwerpers stimuleren in (bestemmings)plannen meer aandacht aan ruimtelijke kwaliteit te besteden.

Voor de prijs zijn 9 projecten in Gelderland genomineerd. Een jury onder leiding van oud-Commissaris van de Koningin Jan Terlouw beoordeelt deze inzendingen. De prijs (5000 euro) wordt 9 februari 2006 uitgereikt.

De provincie ontplooit al enkele jaren initiatieven om de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland op een hoger peil te brengen. Daarvoor worden manifestaties, interviews en debatten georganiseerd en publicaties uitgebracht. De nieuwe koers is in het onlangs vastgestelde streekplan Gelderland 2006 vastgelegd: 'Minder sturen op beleidsregels en meer op (ruimtelijke) kwaliteiten'.

Dagelijks komen er bij de provincie bestemmingsplannen binnen die beoordeeld moeten worden. Plannen voor bijvoorbeeld vernieuwing of uitbreiding van kernen of voor nieuwe bedrijventerreinen. Daar zitten soms 'juweeltjes' bij, die niet op een standaardmanier zijn uitgewerkt en daarom een breder publiek verdienen. Daar is de prijs voor bedoeld. Deze plannen kunnen een voorbeeldwerking voor anderen hebben.

De genomineerden:

Woonwijk EVA-Lanxmeer in Culemborg: deze woonwijk laat op overtuigende wijze zien dat ecologische, sociale en economische duurzaamheid zich laat vertalen in een zeer aansprekende woonomgeving.

Herstructurering Tricotterrein in Winterswijk: de herstructurering van dit terrein is gedaan met liefde voor historie en oog voor de toekomst.

Het Betere Boerenbed in Lochem: aansprekend voorbeeld van de grote creativiteit en ondernemerszin bij ondernemers in het landelijk gebied voor verbreding van het agrarisch product.

IJsselkade in Doesburg: Een grootschalig project waarbij op een massieve wijze woningbouw, ondergronds parkeren en dijkverbetering in een integraal project zijn aangepakt.

Boerderij de Nijensteen in Veessen: Een aansprekende combinatie van waterberging, agrarisch bedrijf, natuurontwikkeling en conferentiecentrum voor kleine agrariërs uit ontwikkelingslanden.

Herstructurering Liduina-terrein in Bemmel: een kleinere kern als Bemmel krijgt in het knooppunt Arnhem-Nijmegen stedelijke trekjes.

Woningbouwplan Pouwer in Zetten: Gewild wonen pur sang. Een rustiek landschap met hagen en heggen waar tijdloze woningen op harmonische wijze samengaan.

Wijk Kernhem in Ede: voorbeeld van stedenbouw met oog voor het landschap. Kernhem toont dat je tijdens een feestje best mag zeggen dat je in een nieuwbouwwijk woont.

Bedrijvenpark IJsseloord 2 in Arnhem: bedrijventerrein met een helder ruimtelijk concept, consequent uitgevoerd en bestand tegen snel economisch gewin. Het mooiste terrein in Gelderland.