Montagehandleiding IKEA wint Paul Mijksenaar Award 2015

12 november 2015 Bron: Ikea
Houten pluggen, een inbussleutel en het iconische mannetje, wie kent de montagehandleidingen van IKEA niet? Voor deze gebruiksaanwijzingen heeft het woonwarenhuis zojuist de Paul Mijksenaar Design for Function Award 2015 in ontvangst genomen. De oeuvreprijs werd uitgereikt tijdens Design for Function 2015 in de aula van de Universiteit van Amsterdam. De montagehandleidingen zijn al meer dan dertig jaar een succes in het baanbrekende zelfmontage concept van IKEA wereldwijd.

De ‘Paul Mijksenaar Design for Function Award’ is een prijs voor dienstbaar ontwerpen en wordt sinds 2011 uitgereikt door de stichting van Paul Mijksenaar, de Nederlandse ontwerper die het vormgeven van visuele informatie op de kaart heeft gezet. Paul Mijksenaar zelf overhandigde de prijs. IKEA of Sweden, die dagelijks bezig is met de montagehandleidingen, ziet de prijs als een grote erkenning. Jaar in, jaar uit hanteren de ontwerpers deze herkenbare, universele stijl, die wereldwijd zoveel mogelijk mensen helpt met het thuis monteren van meubels. De functionele beeldtaal is een essentieel onderdeel in het zelfmontage principe van het IKEA Concept. Door klanten zelf meubels in elkaar te laten zetten, kan het woonwarenhuis de beste producten tegen de laagste prijs verkopen. Daarmee stelt IKEA zoveel mogelijk mensen in staat om een beter dagelijks leven thuis te creëren.

Herkenbaar en effectief design

De jury van de designprijs, onder leiding van Paul Mijksenaar, roemde de montagehandleiding vanwege de consistentie, niet alleen binnen een reeks producten, maar ook door de jaren heen. “IKEA is erin geslaagd een ongeëvenaard consistent en prachtig uitgevoerd oeuvre te scheppen. Dat oeuvre blijkt al ruim dertig jaar wereldwijd herkenbaar en effectief”, aldus Mijksenaar. Voorbeelden van de IKEA montagehandleidingen zijn opgenomen in het instructie-archief van Paul Mijksenaar. Dit archief is ondergebracht bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Montagehandleiding IKEA wint Paul Mijksenaar Award 2015

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo