Architectuur

Modulair ontwerp voor A101 Block City

Voor een toekomstige stad ten zuiden van Moskou hebben Niels Kranenburg, Frank Zewald en Pieter Keijzer ‘urban villa’s’ binnen een collectief bouwblok ontworpen. Een standaardbouwblok met vaste afmetingen stond centraal in de internationale prijsvraag A101 Block City.

Niels Kranenburg, Frank Zewald en Pieter Keijzer noemen hun ontwerp Breathing City. Vanuit de stad gezien presenteert het ontwerp zich als een geheel. Binnen het bouwblok staat juist de menselijke schaal centraal.

Het drietal neemt als uitgangspunt dat de bewoner in een nieuw stedelijk weefsel zich moet kunnen identificeren met een sterk en eenduidig bouwblok. Daarbinnen willen Kranenburg, Zewald en Keijzer de bewoners de mogelijkheid geven de hectiek van de stad te ontvluchten.

Gemeenschappelijke patio’s moeten de ontmoeting bevorderen tussen bewoners van dezelfde ‘urban villas’, het dek tussen de bewoners van hetzelfde bouwblok. De gedeelde plekken variëren van grootschalig tot intiem, van groen tot verhard, van binnen tot buiten. Vides en atria stimuleren de ontmoeting tussen bewoners van dezelfde verdiepingen.

Lees verder op Architectenweb.nl