Modern wonen op hoogte aan IJzerlaankanaal in Antwerpen

  BE   29 oktober 2018 Bron: comtext
Modern wonen op hoogte aan IJzerlaankanaal in Antwerpen
Door de grote infrastructuurwerken aan de IJzerlaan in Antwerpen is het uitzicht van de buurt ingrijpend veranderd. Kaderend in die vernieuwde omgeving gaat er op de hoek IJzerlaan-Bredastraat, vlakbij de IJzerbrug, een omvangrijk nieuw woonproject verrijzen. Bouwonderneming Jos Dejongh uit Kalmthout start nog voor eind dit jaar met de afbraak van het oude gebouw op die locatie.

Het nieuwbouwproject zal liefst 40 appartementen en een commerciŽle ruimte (218 m≤) op de benedenverdieping omvatten. Mertens-Architecten uit Stabroek ontwierp de residentie. De keuze viel overduidelijk op een stijlvolle en hedendaagse architectuur die focust op kwaliteitsvol wonen met veel aandacht voor licht en lucht.

Van de 1ste tot en met de 5de verdieping is er telkens ruimte voor 7 appartementen met een terras aan de voor- en/of achterzijde van het gebouw. De 6de en de 7de verdieping worden ingenomen door 5 appartementen, waarvan 4 duplexappartementen. De appartementen zijn te bereiken via 2 verschillende gemeenschappelijke traphallen met een lift. Op het gelijkvloers bevinden zich 2 fietsenbergingen, een commerciŽle ruimte en de inrit tot de ondergrondse parkeergarage. Die zal toegankelijk zijn via de IJzerlaan.

Grondige heraanleg IJzerlaan

Residentie De Kempenaar zal dus verrijzen op de hoek van de IJzerlaan en de Bredastraat, vlakbij de IJzerbrug tegenover restaurant De Bonten Os. De IJzerlaan vormt de verbinding tussen de Noorderlaan en de Groenendaallaan (Merksem) enerzijds en de Slachthuislaan anderzijds. De IJzerlaan werd de voorbije periode volledig heraangelegd.

De IJzerlaanbrug werd afgebroken om het Albertkanaal te verbreden en meer ruimte te geven aan de binnenvaart. In de plaats is er een brug voor fietsers en voetgangers aangelegd. Aan de westkant van het Albertkanaal zal de IJzerlaan grondig veranderen. De Slachthuislaan zal in de toekomst beter aansluiten op de Noorderlaan. Het nieuwe kanaal in de IJzerlaan verbindt het Lobroekdok met het Asiadok.

ďDoor de werken aan de IJzerlaan werd daar een meer rustgevende omgeving gecreŽerd. Er is nu veel minder autoverkeer. De fietsbrug richting Merksem moedigt aan om zich anders te verplaatsen dan met de auto. De waterpartij met mooie aanplantingen er langsheen zal bovendien uitnodigen om er gezellig te flaneren en te vertoeven. Residentie De Kempenaar mag je beschouwen als de kers op de taart om er tot een aangename woonbelevenis te komenĒ, legt initiatiefnemer Jos Dejongh van het gelijknamige bouwbedrijf uit.

Historische link voor naamkeuze

In het kader van de heraanleg van de IJzerlaan voerden archeologen van de stad Antwerpen opgravingen uit. Die hebben ter hoogte van het kruispunt met de Bredastraat het volledige draaiplatform van een historische brug over de gedempte Kempische Vaart blootgelegd. Dit platform van 12 op 24 meter was verhard met platte kasseien. Het bevatte nog de metalen geleiders en het mechanisme waarmee de brug draaide. Na onderzoek werden de resten van het draaiplatform van de brug verwijderd. Er wordt onderzocht op welke manier deze elementen een plaats kunnen krijgen in het nieuwe straatbeeld van de IJzerlaan.

De verdwenen Kempische Vaart volgde het traject van de huidige IJzerlaan. Aanvankelijk kwam het kanaal uit op het Kattendijkdok, maar bij het graven van het Asiadok in 1873 werd de vaart door middel van een sluis op het nieuwe dok aangesloten. Bij de bouw van het Albertkanaal in 1930 werd het traject van de binnenscheepvaart verlegd en in 1935 werd de Kempische Vaart gedempt. De smalste doorgang (circa 7,50 m) was toen net breed genoeg om een Kempenaar door te laten. Dat was een typisch vrachtschip voor binnenscheepvaart op ondiepe kanalen. De geplande woonresidentie op de hoek met de Bredastraat is dus genoemd naar dit historische vaartuig.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo