Verwarming & Sanitair

Mobiele airco niet aan te slepen

Nu de zomer van 2003 al een van de warmste in 100 jaar is en een hittegolf ons land al dagen in de ban houdt, zijn (mobiele) airco's niet aan te slepen. De vraag naar sommige vormen van 'luchtbehandeling' of 'klimaatbeheersing' overtreft het aanbod en veel leveranciers zijn gedwongen hun klanten nee te verkopen. De laatste jaren is Nederland behoorlijk vertrouwd geraakt met deze oorspronkelijk Amerikaanse uitvinding.


"Ja, de verkoop van airco's gaat als een trein", jubelt Gijs de Haan van het gelijknamige bedrijf in Ouderkerk aan de Amstel. Het is de afgelopen weken zelfs zo hard gegaan dat sommige modellen al helemaal uitverkocht zijn. En ook bij MediaMarkt Rotterdam heeft de vraag het aanbod overtroffen. "Dat klopt. Wij hebben geen mobiele aircoapparaten meer. Die gingen razendsnel." Afdelingsleider M. Kroes erkent dat de leveranciers nul op rekest geven en er voorlopig ook niets zal binnenkomen. Tijdens de vorige warme periode hebben de leveranciers alles verkocht. Hun magazijnen zijn leeg. Ook Karwei in Haarlem is helemaal los. Maar hier haast de medewerkster te zeggen dat ze wel binnenkort weer leverbaar zijn. Hoe lang dat nog gaat duren, kan ze ons echter niet vertellen. En dat is volgens Ted Marten van NieMaTec - gespecialiseerd op het gebied van airconditioning en klimaattechniek - uit Nieuwegein nou juist waar het om draait. "Het gaat momenteel niet meer om de prijs maar om de tijd. Mensen willen binnen twee, drie dagen een airconditioning hebben en dan willen ze best wel wat dieper in de buidel tasten."

Praktisch
Het moge duidelijk zijn, de aanhoudende hitte heeft van de mobiele airco een populair apparaat gemaakt dat bij de Nederlandse consument gretig aftrek vindt. Aanvankelijk waren het met name bedrijven en winkels die de voordelen van 'klimaatregeling ontdekten'. Maar met de huidige prijzen en warmte gaan ook burgers massaal overstag. Praktischer kan het ook niet. Overdag zet je 'm in de woon- of werkkamer en 's avonds verplaats je 'm naar de slaapkamer, omdat het ook 's nachts nog erg warm is.

De airco werd begin vorige eeuw ontworpen door de Amerikaan Carrier. Hij baseerde zijn uitvinding op de werking van de koelkast. Ook hier wordt koele lucht naar binnen geblazen en warme lucht afgevoerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de natuurwet dat een vloeistof bij verdamping warmte onttrekt aan de omgeving.

Airconditioning werkt als volgt: de warme lucht in de ruimte wordt aangezogen door het apparaat, in temperatuur verlaagd, waardoor het verdampt (en dus koelt), dan gefilterd en gekoeld de ruimte weer in geblazen. De warmte die onttrokken wordt aan de lucht, wordt naar buiten afgevoerd. Aanvankelijk was de belangstelling voor het logge apparaat niet bijster groot, totdat men in de jaren veertig de grote voordelen van koele lucht voor mensen ontdekte en het apparaat in grootte en gewicht afnam.

Gezondheid
Over de nadelige effecten van klimaatbeheersing voor de gezondheid zijn de meningen verdeeld. Critici menen dat het gebruik ervan slecht is voor de gezondheid vanwege de verspreiding van bacteriën. Dit zou leiden tot hoofdpijn, last van de luchtwegen en geïrriteerde ogen, het zogenaamde 'sick building syndroom'. Inmiddels zijn de meeste medici ervan overtuigd dat het allemaal wel meevalt. Mensen worden eerder ziek van de temperatuurverschillen. Dit komt doordat het afweersysteem minder is omdat het lichaam het moet verwerken wanneer je met je warme lichaam een koude ruimte betreedt.

Overigens is het wel belangrijk dat de apparaten goed worden onderhouden en regelmatig gereinigd, omdat er anders wél gezondheidsklachten kunnen optreden. En daar schort het nogal eens aan, zoals bijvoorbeeld blijkt uit Amerikaans onderzoek van de EPA (Environmental Protection Agency). Bijna de helft van de mensen met airconditioning in huis vervangt de filters voor deze apparatuur niet regelmatig. Daarnaast is meer dan de helft zich er niet van bewust dat verwarmingsinstallaties en airconditioners regelmatig door een deskundige moeten worden geïnspecteerd.

KOEL HUIS ZONDER AIRCO
Wat te doen als bij de plaatselijke witgoedzaak geen airco meer te koop is en de temperaturen in huis alleen maar op blijven lopen? Hier een paar tips.

Vul een teiltje met ijsblokjes en plaats dit voor uw ventilator.

Hang vochtige doeken voor de ramen. Hierdoor wordt warme lucht die van buiten naar binnen komt, afgekoeld.

Houdt deuren en ramen dicht, zet ze pas open wanneer het 's avonds is afgekoeld

Isolatie spouwmuren en degelijke isolatie houden uw huis langer koel
Buitenzonwering houdt de zon tegen en houdt het huis koel en filtert het licht voor een aangename sfeer.

Van binnenuit zonweren werkt veel minder effectief. Echter, gordijnen dichthouden als de zon erop staat, kan allicht een klein beetje helpen.

Ook rolluiken vormen een goede bescherming tegen invloeden van buitenaf.