Nieuwbouw

Minister Blok voorspelt mooiere tijden voor de bouw

Minister Blok voorspelt mooiere tijden voor de bouw. Of het weer zo wordt als voor de crisis durft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst niet te voorspellen. Wel constateert hij dat 2014 voor de bouw in zijn geheel een beter jaar was dan de voorgaande jaren. ‘Er begint weer een beetje kleur op de wangen van de bouwsector te komen.”

Blok waagde zich voor de top uit de bouw aan vier voorspellingen. Hij deed dit maandagavond 9 februari op het Gala van de Nederlandse Bouw, waar onder andere de Nederlandse Bouwprijzen werden uitgereikt. Het Gala is een van de vele activiteiten op de Week van de Bouw die tot en met vrijdag 13 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze week toont trends, ideeën, ontwikkelingen, concepten en heel veel producten.

Blok voorspelde hoe de sector er over tien jaar uitziet. “U werkt dan nog in een fantastische sector. Dat weet ik zeker. Ik weet ook zeker dat ik iets compleet anders doe. Ministers houden het geen tien jaar uit.“

Blok ziet mogelijkheden voor beleggers voor huurwoningen. Met name voor woningen met huren tussen de 700 en 900 euro. Daarvan zijn er veel te weinig. Daar liggen volgens Blok kansen, en daar ligt ook veel geld klaar. “Huurders zijn mensen die uit de sociale huurwoning zijn gegroeid, maar nog geen huis kunnen kopen omdat ze geen hypotheek krijgen omdat ze geen vast dienstverband hebben of onvoldoende eigen geld kunnen inbrengen. De sociale huurwoning past hen niet meer en huren van boven de 900 euro kunnen ze niet betalen. Daarnaast is er een categorie mensen die helemaal niet wil kopen.“

Bloks tweede voorspelling gaat over grote institutionele gebouwen met een mooi verleden. “Denk aan instellingen, zoals oude schoolgebouwen of oude ziekenhuizen. Transformeer deze in een gebouw met appartementen van honderdduizend euro. Ik ken projecten die hiervoor driemaal zijn overtekend. Zo groot is de belangstelling. Mensen zijn bereid genoegen te nemen met een relatief kleine oppervlakte als hun appartement op een unieke locatie ligt en veel kwaliteit in zich heeft.”

Make over

Een totale make over van de bestaande voorraad zal volgens Blok op een nieuwe manier de bouwsector impulsen geven. Hier ligt het vooral op het vlak van duurzaamheid en energieneutraal maken van woningen. Volgens Blok – en dat is zijn vierde voorspelling – zal de consument de komende jaren een veel grotere rol gaan spelen. In Almere liggen de voorbeelden volgens de minister voor het oprapen. Almere staat symbool voor gemeenten die kavels uitgeven zodat consumenten naar eigen wens en inzicht woningen kan bouwen. Dat zal veel meer gebeuren, voorspelt Blok.

“Het is aan politici om dat mogelijk te maken”, aldus de VVD-minister. Om die reden komt Blok binnenkort met de Omgevingswet. Hiermee brengt hij het aantal benodigde vergunningen terug. De kwaliteitstoets komt bij de sector zelf te liggen. Gevolg hiervan is een minder toetsende overheid.”

De Week van de Bouw met de BouwBeurs, GEVEL, Renovatie & Transformatie en Material Xperience wordt tot en met vrijdag 13 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ook interessant