Nieuwbouw

Minder regels voor bouwen in Amsterdam

Een tijdwinst van vier weken. Dat is de schatting van de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (bouw- en woningtoezicht) na het schrappen van tientallen regels voor bouwen en verbouwen in de stad. De gemeente heeft de negentig regelingen die golden op het gebied van welstand, monumentenzorg, brandveiligheid en bouwtechniek teruggebracht naar vijftien, maakte ze vrijdag bekend.

"Voor Amsterdammers en Amsterdamse ondernemers betekent dit een aanmerkelijke verbetering'', zegt Van Poelgeest. Hij verwacht dat de verbouwing hierdoor vaak zo'n maand eerder kan beginnen. Bouwen en verbouwen wordt op deze manier een stuk overzichtelijker, makkelijker, sneller en voordeliger.

Door de regels te verminderen, wil de gemeente meer ruimte realiseren voor initiatieven van burgers en bedrijven. "Wie in Amsterdam wil bouwen of verbouwen, kan voortaan van tevoren op de gemeentelijke website zien welke documenten moeten worden ingediend en of een advies van de Welstandscommissie nodig is'', stelt de wethouder.

In plaats van vijftien stadsdeelnota's over welstand en 25 reclamerichtlijnen komt er nu bijvoorbeeld één welstandsnota voor de hele stad. Ook is het aantal documenten dat iemand moet inleveren voor een (ver)bouwvergunning, een stuk minder dan voorheen.

Ook interessant