Minder last van een warme zomer in huis

29 juni 2022 Bron: Bouw & Wonen
Minder last van een warme zomer in huis
We merken het de laatste weken al: het wordt weer warm! We hebben al dagen met lokaal meer dan dertig graden Celsius achter de rug. Willen we in de wintermaanden graag dat de warmte binnenshuis blijft, kunnen sommige huiseigenaren in de zomer nauwelijks de warmte naar buiten krijgen. En zolang we die overtollige warmte nog niet kunnen opslaan, zullen we ze moeten weren. Maar hoe?

Goede isolatie helpt ook in de zomer

Met een goed geïsoleerde vloer en spouwmuur ben je al een eind opweg. Warme lucht stijgt, dus daarom zul je de vloer moeten isoleren. Zo voorkom je dat veel warmte van onderaf je huis binnendringt. Maar nog belangrijker is de spouwmuur. De buitenmuur neemt veel warmte op, en die wordt door de bakstenen gemakkelijk aan de spouw doorgegeven. Daar komt de isolatie om de hoek, want die kan de doorgifte aan de binnenmuur flink vertragen. Zorg dus voor een goede isolatie van de spouw en je zult al een heel eind zijn in de stijd tegen de hitte.

Kunststof kozijnen

Goed isolerende kunststof kozijnen met HR++ glas zullen ook veel helpen. De oppervlakte van de beglazing is bij een gemiddelde woning al gauw meer dan 40 vierkante meter. Deze vierkante meters kunnen niet worden beschermd door spouwmuurisolatie. Maar kies je voor goed isolerende kunststof kozijnen en daarbij minimaal HR++ glas, dan weet je zeker dat het een heel stuk zal schelen. Laatst zagen we nog een goed voorbeeld van een woning met kunststof kozijnen in Drenthe, waarbij ook zonwering was geplaatst. Daar kwam overdag slechts twee graden temperatuursverhoging voor in de woning. Dat is zeer gering, en je hebt dan ’s avonds ook weinig last van de overtollige hitte die vaak lastig weer weggaat.

Zolderisolatie lijkt tegen te werken

We zeiden het eerder al: warme lucht stijgt. Wanneer jouw zolder goed geïsoleerd is, denk je misschien dat zolderisolatie in de zomer in jouw nadeel werkt. Omdat de warmte dan boven blijft hangen. Toch is dat niet zo. Want de zolder moet beschermd worden tegen warmte van buitenaf. Het dakoppervlak is groot, en heeft een perfecte instralingshoek voor zonnewarmte. Als de zolder eenmaal gevuld is met warmte, kan de warmte van de begane grond en de eerste verdieping dus moeilijk naar boven stijgen. Die zal lager blijven hangen. Is de zolder goed geïsoleerd, dan creëer je een soort buffer voor de warmte die uit de rest van de woning komt. Zet ’s avonds en ’s nachts de zolderramen open, zodat de warmte gemakkelijk weer weg kan raken van de zolder.

Minder last van een warme zomer in huis

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo