Minder geld kwijt zijn aan energiekosten doe je in 2019 met deze tips

  NL   Bron: Bouw & Wonen
Minder geld kwijt zijn aan energiekosten doe je in 2019 met deze tips
Veel mensen checken aan het begin van een nieuw jaar waar ze dit jaar op kunnen besparen wanneer het bijvoorbeeld om verzekeringen of energiekosten gaat. Feit is dat je wanneer je regelmatig je contracten en verzekeringen checkt vaak de nodige euro’s kunt besparen. Wist je bijvoorbeeld dat de in Nederland energiekosten in 2019 gemiddeld 360 euro hoger liggen dan het jaar ervoor? Alleen daarom is het dus al de moeite waard om ook dit jaar naar je energiekosten te kijken en te checken wat je zelf kunt doen. Tel daarbij op dat bewust bezig zijn met je energie ook nog eens goed is voor het milieu en je hebt een win-winsituatie. In dit artikel lees je meer over hoe je zelf minder geld kwijt kunt zijn aan energiekosten in 2019.

Controleer je radiatoren en ketel

Omdat het nooit kwaad kan om met regelmaat de CV-ketel en bijbehorende producten te checken op veiligheid en duurzaamheid is dit direct een belangrijk punt wanneer je wilt besparen op je energiekosten. Oude cv-ketels met dito radiatoren zijn, zonder dat je het misschien weet, ware energieslurpers. Dat is überhaupt al niet zo goed voor het milieu, laat staan wat je daarvoor in het nieuwe jaar voor moet gaan betalen. Laat daarom je ketel en radiatoren op tijd controleren door een erkend bedrijf zodat je er direct iets aan kunt doen. Overstappen op meer duurzame manieren van verwarmen zorgt er echt overigens ook voor dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Ook is het een fijn idee dat een ketel vaak gecontroleerd wordt in verband met veiligheid.

Verminder klimaatimpact met warmtepomp

Een andere manier om met het oog op het milieu uiteindelijk minder geld kwijt te zijn aan je energierekening is het aanschaffen van een warmtepomp of een zonneboiler. Dergelijke duurzame manieren van energie en warmte opwekken zorgen ervoor dat jouw ecologische voetafdruk op de wereld een stuk kleiner wordt. De kosten van een warmtepomp lijken in het begin wellicht wat hoog, maar in verhouding ben je uiteindelijk veel minder geld kwijt. Er bestaan drie verschillende soorten warmtepompen waarmee je aan de slag kunt gaan. Een volledige elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp die als het ware samenwerkt met je verwarming en een ventilatiewarmtepomp die warmte uit ventilatielucht haalt. Het overstappen naar deze manier van energie opwekken is beter voor het milieu en uiteindelijk beter voor je portemonnee.

Energiecontracten vergelijken

Juist omdat we dit jaar gemiddeld meer gaan betalen voor energie is het de moeite waard om verschillende aanbieders van energie met elkaar te vergelijken. Helaas is er niets te doen aan het feit dat je energiekosten in Nederland omhoog gaan. Daar spelen leveranciers handig op in met aantrekkelijke aanbiedingen in de vorm van cadeaus of kortingen. Over het algemeen zie je dergelijke aanbiedingen aan het einde van het jaar veelvuldig voorbij komen, maar wanneer je contract af is gelopen kun je natuurlijk altijd overstappen van energieleverancier. Heb je nog wel een contract lopen bij je huidige aanbieder maar wil je alsnog graag overstappen om uiteindelijk geld te besparen? Bekijk dan of de kosten van de eventuele boete die daarbij komt kijken het waard zijn om over te stappen. In sommige gevallen is dit zo en is het dus alsnog aan te raden om energiecontracten met elkaar te vergelijken. Misschien scheelt het je ‘slechts’ enkele tientjes per maand, maar al dat geld is altijd mooi meegenomen. Dat kun je weer investeren in bijvoorbeeld een waterpomp zoals hierboven beschreven.

Slimme thermostaat in 2019

Van het geld dat je overhoudt kun je ook een slimme thermostaat kopen: een handig apparaatje waarop je binnen enkele stappen hebt ingesteld wat jouw warmtebehoefte is. Het grote voordeel van een slimme thermostaat is dat deze gekoppeld is aan een applicatie op je smartphone of tablet. Via daar bestuur je thermostaat waar je maar bent! Dat betekent dat je onderweg naar huis alvast de verwarming aan kunt zetten als je dat wilt. Ook kun je checken of de verwarming wel uit is wanneer je niet thuis bent. Is dat niet het geval? Met één druk op de knop gebeurt dat alsnog. De belangrijkste reden waarom je voor zo’n thermostaat moet kiezen met het oog op het besparen van geld is het feit dat je ook vaste tijden kunt instellen wanneer de verwarming wel of niet aan moet zijn. Op die manier betaal je uiteindelijk exact wat je verbruikt! Omdat je overal via de app kunt controleren of de verwarming uit is, gaat er geen onnodige warmte verloren. Ook dat is beter voor je portemonnee én voor het milieu.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo