Duurzaam Bouwen

Mijlpaal in natuurbescherming door producenten grondstoffen

Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft de gedragscode ‘Zorgvuldig winnen’ officieel goedgekeurd. Delfstoffenwinnende bedrijven die volgens de code werken, gaan bewijsbaar verantwoord om met flora en fauna. De Vereniging Natuurmonumenten vindt de gedragscode een positief signaal. Ondanks de zeer strenge voorwaarden verwacht de Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën (FODI) dat alle aangesloten bedrijven zich aan de code zullen houden. Aan de totstandkoming ervan is tweeënhalf jaar gewerkt. FODI start deze maand een informatiecampagne.

Zand-, grind-, klei- en kalksteenwinnende bedrijven die volgens de gedragscode werken, beschermen planten en dieren op hun winlocaties én bevorderen de ontwikkeling van nieuwe natuur. Als tegenprestatie kunnen de bedrijven vergunningvrijstellingen krijgen. Procedures verlopen daardoor efficiënter en kosten minder. De vrijstellingen worden alleen gegeven als de protocollen aantoonbaar worden uitgevoerd. Overheden hebben zo de zekerheid dat bedrijven inderdaad doen wat ze zeggen.

De Vereniging Natuurmonumenten vindt de gedragscode een krachtige poging om natuurschade te voorkomen en om maatschappelijke meerwaarde te leveren. Algemeen directeur ir. Jan Jaap de Graeff: “Als vereniging kijken we kritisch naar delfstoffenwinning. Maar we kijken wel genuanceerd. Bij het ontgraven ontstaan omstandigheden waarin nieuwe, soms zeer zeldzame of beschermde planten- en diersoorten uitstekend kunnen gedijen. Die ontwikkeling ondersteunen we graag.”

“Delfstoffenwinning en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt FODI-voorzitter mr. ing. Fred Snel. “De enige manier om béíde te ontwikkelen, is door ze te koppelen. Veel van de huidige beschermde natuur in Nederland is het gevolg van delfstoffenwinning. Voor ons is het dus niet de vraag óf we met flora en fauna rekening moeten houden, maar op welke manier. Deze code is een mijlpaal, maar het is slechts een hulpmiddel. Belangrijker is de oprechte wil om inderdaad zorgvuldig te winnen – dát is wat we vooral stimuleren.”

FODI stelt documentatie en een conceptcursusprogramma met lesmateriaal beschikbaar. Bedrijven kunnen hiermee zelfstandig hun opleidingen invullen. ‘Zorgvuldig winnen’ is te gebruiken door alle bedrijven die op basis van een ontgrondingsvergunning grond- en graafwerk verrichten. De code en het goedkeuringsbesluit van het ministerie van Landbouw zijn te lezen op www.fodi.nl.