Interieur

Mezzanine: baden in licht

Een mezzzanine is een tussenvloer (of entresol) met een zelfdragende constructie die geplaatst wordt tussen twee etagevloeren en niet het hele oppervlak omvat. Het lijkt dus op een soort 'binnenbalkon'. Vaak wordt dit type tussenverdeling ingepland om meer daglicht binnen te trekken en een esthetische meerwaarde te creëren. Er zijn tal van voordelen verbonden aan een mezzanine, maar er zijn ook enkele aandachtspuntjes.

Daglicht in overvloed

Meestal wordt een mezzanine aan de voor- of achterkant van een woning ingepland. Van daaruit heb je dan een uitstekend zicht op de keuken of de woonkamer die zich beneden bevindt. Vaak bevindt een mezzanine zich net onder de balken, wat bijdraagt tot een open 'loftgevoel'. Ruimtes worden op die manier ook optisch vergroot.

Functioneel?

Natuurlijk! Vaak wordt een mezzanine voorzien als bureel, slaapkamer, tv-hoek of speelkamer voor de kinderen. Het voordeel is dat je gevoelsmatig verbonden bent met de rest van de woning, maar toch voldoende afgezonderd bent. Het is natuurlijk steeds noodzakelijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat er een balustrade of laag muurtje voorzien wordt, zodat niemand kan vallen. Dat kan in glas, in hout of metaal, naargelang de stijl van de woning.

Niet noodzakelijk duurder qua verwarming.

Wie voor een mezzanine kiest moet slim ventileren en verwarmen. Om het warmteverschil tussen de twee niveaus te overbruggen kun je opteren voor een combinatie van vloerverwarming met een gecontroleerde mechanische ventilatie met dubbele flux. Dat laatste staat toe om de warmteverliezen en nieuwe lucht met elkaar te combineren.

Zorg voor een goede akoestiek

Omdat een mezzanine de totale ruimte in de hoogte vergroot, kan dit een effect hebben op de akoestiek. Hou daar dus tijdens het bouwen of de verbouwingen zeker rekening mee en vraag advies aan een vakman. Ook tapijten kunnen bijdragen tot een goede geluidsdemping.

Bekijk meer mooie foto's en laat u inspireren op Imagicasa.be

Decoratief: transparant beton

Ook interessant