Second Home

Met een beetje hulp gaat zelf kopen 2e woning soepel en snel

De ervaringen van Brabander Willem van den Elsen, die samen met twee kameraden een prachtig huis kocht aan de Portugese Zilverkust, zo’n 60 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, zijn goud waard voor Nederlanders en Belgen die overwegen om op korte of langere termijn ook een tweede huis aan te schaffen.

Van den Elsen: “Het kopen van een vakantiehuis in Portugal ging echt razendsnel en soepel. Vanaf het moment dat we de beslissing hadden genomen tot de dag dat we de eigendomsakte tekenden zijn we gelukkig eigenlijk geen noemenswaardige obstakels tegen gekomen. We kregen daarna wel met wat bureaucratie te maken, maar dat hebben we overgelaten aan specialist Sparcs, een bedrijf dat de weg kent in Portugal. Uiteraard kun je zelf ter plaatse bijvoorbeeld een bankrekening openen of een sociaal fiscaal nummer regelen, maar daar gaat veel tijd inzitten. Ook dat kun je beter overlaten aan mensen die ter plaatse de weg kennen!’’

Knoop doorgehakt
“Voor ons is de koop van het huis deels een investeringsproject en deels wilden we al een hele tijd samen iets leuks hebben waar we met zijn allen van kunnen genieten. Daar hebben we het in het verleden vaak over gehad en toen we vorig jaar juni ons vriendenweekeinde hadden, hebben we de knoop doorgehakt. Daarna ging het snel. Eerst zijn we allemaal zelf op vakantie gegaan en daarna pakten we het vliegtuig naar Portugal. We zijn meteen bij het project gaan kijken aan de Zilverkust waarover ik was geïnformeerd door Peter Antonissen van Sparcs. Op de locatie waren we vrij snel overtuigd en hebben we het huis eigenlijk direct gekocht!’’

50% lager
“De beslissing tot aankoop was niet moeilijk. We zagen met eigen ogen hoe mooi de omgeving was en wat een prachtig en charmant land Portugal is. Bovendien zijn de prijzen daar nog bijzonder aantrekkelijk. Om je een voorbeeld te geven: wij hebben daar nu een woning met vijf slaapkamers en drie badkamers en overal vrij zeezicht vanaf een mooi perceel grond. De prijs van dit alles ligt zeker 50% lager dan in bijvoorbeeld Spanje, al zijn de prijzen daar als gevolg van de crisis de laatste jaren natuurlijk ook wel gezakt. Maar toch, zoiets wat we nu hebben voor dat geld, dan vindt je niet snel ergens anders in Europa’’.

Golfbanen
“Zeker niet op zo’n prachtige locatie in een land waar de infrastructuur ook nog eens verrassend goed is en met golfbanen in de buurt. Dat is voor ons een groot pluspunt, want we vinden het alle drie wel heel leuk om af en toe een balletje te slaan en dat kan daar uitstekend. Er zijn nog twee villa’s vrij in het project en het zal volgens mij niet lang meer duren totdat ook daar zich liefhebbers voor melden’’.

Investering
“Hoewel we het huis af en toe afzonderlijk met onze eigen gezinnen als vakantieverblijf zullen gebruiken, is de woning toch vooral een investeringsproject. Met andere woorden, dit prachtige huis moet hopelijk toch wel negentig procent van de tijd verhuurd worden. En volgens mij kan dat ook wel, al besteden we de verhuur dan weer niet uit aan Sparcs. Voor hun is dat namelijk niet zo interessant, omdat onze woning in een klein park staat met slechts tien huizen waarvan maar vier eigenaren willen verhuren. Dat zijn er te weinig voor zo'n onderneming. Het vergt immers een flinke investering om een verhuurproject goed in de markt te zetten en met dermate weinig te verhuren woningen, kun je dat geld qua rendement niet terug verdienen. Vandaar dat wij het zelf doen.’’

Zicht houden
“Bovendien willen wij graag persoonlijk zicht houden op wie er in onze woning verblijft. We hebben onderling afgesproken dat er niemand inkomt die we niet vooraf hebben leren kennen. Je zou zeggen dat we daarmee onze markt behoorlijk verkleinen, maar daar hebben we een oplossing voor bedacht. Een goede vriendin van mij heeft een eigen reisbureau en adviseert alle cliënten heel persoonlijk met vakanties op maat. Zij kent haar klanten goed en mag daarom ons huis verhuren''.

Schade
"Zij zal de woning dus nooit aanbieden aan bijvoorbeeld een grote groep studenten die een feestweek in Portugal willen boeken. Ik heb natuurlijk niks tegen studenten, maar de kans dat je dan na afloop schade hebt in je huis, is natuurlijk aanzienlijk groter dan wanneer je een leuk gezin boekt of een groepje ouderen dat gaat wandelen en golfen. Dat kan iedereen bedenken, toch? Aan de eerste groep verhuren we dus niet, aan de laatste wel’’.