Duurzaam Bouwen

Met SolarBoy scoren de Belgen zaterdag zeker!

Tijdens de EK-periode steken de website van zonneboilerfederatie Belsolar en de Facebookpagina van haar mascotte SolarBoy in een aangepast voetbalkleedje. Mochten de Rode Duivels en alle Belgische supporters een douche nemen waarbij het warm water opgewarmd wordt met thermische zonne-energie, zouden de Belgen per match namelijk meer dan 4 000 kilo CO2 besparen, zo berekende Belsolar. “Geen pronostiek, maar een zekere score voor de Belgen”, legt SolarBoy uit.

Elke match 4 000 kilo CO2 minder

Per douche wordt gemiddeld 50 liter water verbruikt. Stel dat het Belgisch spelerselftal en de 11.000 Belgische supporters in het Nouveau Stade Bordeaux na afloop van de match België-Ierland elk een douche nemen, komt dat dus neer op een verbruik van 550 550 liter water. Mocht voor elk van die douches een zonneboiler worden ingezet, kan je rond deze tijd van het jaar 100% van de energie die nodig is om dat water op te warmen laten voorzien door de warmte van de zon. Dit zou dan per match neerkomen op een besparing van 2 235 m³ gas (t.o.v. verwarming van sanitair water met een klassieke boiler op gas). Vermits 1 m³ gas overeenkomt met een CO2-uitstoot van 1,8 kg zou dankzij zonneboilers dus per match 4 023 kilo CO2 kunnen worden uitgespaard.

Begin bij jezelf

Op grote schaal betekent een zonneboilerinstallatie een grote winst voor het milieu, maar ook op individueel niveau staat het garant voor een forse besparing op je CO2-uitstoot en op je energierekening. Een zonneboilerinstallatie van 5 m² haalt immers tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan fotovoltaïsche panelen. Met een zonneboilerinstallatie spaar je elk jaar aanzienlijk veel gas of stookolie uit: gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per vierkante m² zonnecollector. Bovendien stoot een eengezinswoning met een zonneboilerinstallatie per jaar gemiddeld 500 kg minder CO2 uit.

www.belsolar.be

Maar wat is een zonneboiler precies? Welk type zonnecollector kies je best en hoe groot moet die dan zijn? Wat is de rendabiliteit van een thermisch zonne-energiesysteem? Kan je nog aanspraak maken op subsidies of premies? Hebt je een vergunning nodig? En kan je wel rekenen op warm water als de zon niet schijnt? Voor al deze vragen elke consument en elke professional terecht op www.belsolar.be of op de Facebookpagina van SolarBoy waar Belsolars mascotte SolarBoy een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft.

Meer info

www.belsolar.be
www.facebook.com/SolarBoybyBelsolar/

Ook interessant