Meer interesse tweede verblijf door herstel economie

  BE   15 september 2014 Bron: Second Home International
De koper van een tweede woning besteedt gemiddeld Ä 250.000 uit aan een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Echter ook voor een meer Ďbescheidení budget wordt steeds meer recreatief vastgoed ontwikkeld. Naast de toeristische zones in BelgiŽ zijn in het buitenland vooral Spanje, Frankrijk, Turkije, Oostenrijk en ItaliŽ populair. ďEen tweede verblijf kan een rendementsvolle investering zijn en door het herstel van onze economie komt deze droom voor meer mensen binnen handbereik,Ē vertelt Henkjan Prins, organisator van de Second Home International.

Spanje blijft populair

Nadat het land enkele jaren flink onder de crisis heeft geleden, krabbelt Spanje de laatste tijd snel uit het dal. Zo steeg het aantal verkochte tweede huizen tussen 2012 en 2013 met maar liefst 43%. Opvallend is het grote aantal Belgen dat een tweede huis in Spanje heeft. Zij waren vorig jaar de grootste Ďafnemersí (+78%), gevolgd door de Fransen (+70%), de Duitsers (+35%) en de Britten (+25%). Hun aantal neemt in de toekomst zeker nog toe, maar cijfers wijzen uit dat het kopen van een tweede woning dichter bij huis minstens zo lucratief kan zijn.Ē

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home International

Van 26 tot en met 28 september 2014 vind de beurs Second Home International in Brussels Expo plaats.

U kunt hier uw gratis inkomtickets downloaden


Huuropbrengsten

Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil op geregelde periodes gebruik maken van deze vakantiebestemming zonder daarom hun eerste woning op te geven. De link om op termijn hun woning aan hun kinderen en vrienden ďgoedkoopĒ ter beschikking te stellen is daarbij niet ver af. Dit betekend echter geenszins dat de eigenaars aansturen op langlopende huurcontracten. Dit past in de trend waarbij steeds meer particulieren rechtstreeks via internet met elkaar zaken doen. Je tweede huis, delen met anderen en daar nog wat mee verdienen , wordt steeds populairder. Digitale marktplaatsen met dit specifiek aanbod ontwikkelen zich snel.

Persoonlijk contact belangrijk op Second Home Int.

Ook al zijn veel tweede woningen of vakantiewoningen te vinden op diverse websites, de kopers zelf informeren zich toch liever eerst op als Second Home International. ďMet de aankoop zijn steeds belangrijke budgetten gemoeidĒ, benadrukt H. Prins, organisator van de beurs. ďOp de beurs kunnen potentiŽle kopers direct in contact komen met de immo makelaar of de eigenaar projectontwikkelaar. Tijdens zoín persoonlijk gesprek gaat het niet alleen over het land en type verblijf, ook worden de doelstellingen van de koper van het tweede verblijf besproken. Zoekt hij een woning voor uitsluitend eigen gebruik of is het ook voor verhuur bestemd?Ē Diverse seminars op de Second Home International gebracht door professionele sprekers, kunnen potentiŽle kopers helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Waardevaste investering

De vele kopers van een tweede verblijf willen hun spaargeld actief laten renderen. Beleggen op de beurs vinden zij te riskant en sparen levert door de lage rentes te weinig op. Een tweede verblijf is over het algemeen een waardevaste investering. PotentiŽle kopers gebruiken hun tweede verblijf voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, ook in het hoogseizoen. Dat levert hen een aardig extra inkomen op, met verhuurrendementen variŽrend tussen 4% tot 8%. Deze mensen, eerder dus investeerders dan kopers voor eigen gebruik, koopt specifiek voor dat rendement. Rekening houdend met lokale wetgeving op verhuuropbrengsten, is verhuren een interessante bron van inkomsten,Ē aldus Prins.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo