Duurzaam Bouwen

Meer dan 35.000 m³ Belgisch FSC hout te koop

De beschikbaarheid van FSC-hout uit eigen land blijft systematisch toenemen. Bij de komende houtverkopen wordt er minstens 25.000 m³ zaaghout en 10.000 m³ brandhout met het FSC label aangeboden. Deze verkopen worden gehouden op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel tijdens de maanden oktober en november 2008.

Zowel de Vlaamse als de Brusselse overheden beschikken al meer dan 10 jaar over FSC gecertificeerde bossen. Aan Vlaamse zijde kent deze oppervlakte FSC-bos de laatste jaren een geleidelijke uitbreiding. Via een pilootproject van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in de Limburgse kempen werd met meer dan 3300 ha de basis gelegd van de FSC-groepscertificering, aangepast aan de Vlaamse context. Recent werd dit groepscertificaat opengesteld door het ANB, voor alle openbare en particuliere bosbeheerders in gans Vlaanderen. Naar verwachting zal de oppervlakte FSC-bos in Vlaanderen dan ook snel verder toenemen.

Een logisch gevolg is dat hiermee ook het aanbod aan inlands FSC-hout verder toeneemt. Dit jaar zal uit de FSC-gecertificeerde Vlaamse domeinbossen naar schatting minstens 25.000 m³ hout industriehout op de markt komen, en minstens 10.000 m³ brandhout. Hiernaast is er ook een FSC aanbod bij de Brusselse Overheid en bij andere openbare bossen in het Vlaamse groepscertificaat.

De vraag naar Belgisch hout met het FSC-label blijkt ook sterk te stijgen, zeker bij grotere verwerkende bedrijven uit de hout- en papiersector binnen België en hierbuiten (vb Nederland, Duitsland). Ook bij bedrijven van de verdere verwerking is de vraag naar inlands FSC-hout aanwezig en groeiende. Toch blijkt het beschikbare FSC-hout niet steeds zijn weg te vinden tot bij die vraag. In 2007 vond ongeveer 40% van het Vlaamse FSC-hout zijn weg naar een koper met een FSC-COC certificaat. Een verbroken Chain of Custody is hier dus vaak een belangrijke oorzaak. Wellicht zetten steeds meer exploitanten bij een groeiend aanbod inlands FSC-hout de stap naar FSC COC certificering. Ondertussen hebben reeds een 15-tal exploitanten en kopers een FSC COC certificaat.