Duurzaam Bouwen

Meer daglicht in woning door canyon

In de nieuwe Leidse wijk Nieuw Leyden heeft 24H twee woningen ontworpen. Om de toetreding van daglicht te verbeteren zijn beide woningen voorzien van een ‘canyon’.
De hoge dichtheid van het stedenbouwkundig plan voor Nieuw Leyden resulteert in smalle straten en een rug-aan-rug principe voor de woningen. Om deze reden heeft 24H de daglichttoetreding tot de kern gemaakt van de door haar ontworpen woningen. In beide woningen heeft het architecten een 'canyon' geïntroduceerd die de middagzon tot diep in de woning laat doordringen.

De canyon creëert de afzonderlijke ruimten binnen de woning en is hierdoor volgens 24H in elke ruimte aanwezig. De wand van de canyon wisselt van een gesloten structuur naar semi-transparant. Waar gewenst, is de canyonwand transparant en laat gefilterd licht door naar de achterliggende ruimten. Waar noodzakelijk, is de wand volledig gesloten zodat de achterliggende toiletten en badkamers voldoende privacy hebben.

Het gevelbeeld is een echo van de canyon die zich een weg door de woningen baant. Voor de gecertificeerd houten gevel is zodoende een scherm van geperforeerd CorTenstaal geplaatst, in kleur, vorm, verloop en textuur refererend aan de sculpturaliteit van een canyon.

Lees verder op Architectenweb.nl