Nieuwbouw

Meer Nederlandse steden moeten zelfbouw toestaan

Meer gemeenten zouden burgers moeten toestaan om zelf huizen te bouwen. De SEV heeft tien jaar experimenten met zelfbouw geëvalueerd. Uit het onderzoek blijkt dat zelfbouwers betrokken bij elkaar en bij de wijk zijn. De sociale cohesie is sterker dan in reguliere nieuwbouwwijken. Daardoor is zelfbouw een handig instrument voor buurten en wijken met een minder goed imago.

De angst voor al te bonte architectonische keuzes blijkt onterecht te zijn. In de praktijk zien de zelfgebouwde woningen er niet wild uit. SEV pleit daarom voor minder knellende ruimtelijke, stedenbouwkundige en welstandsregels, aangezien deze niet altijd bijdragen aan de kwaliteit maar wel een vertragend effect hebben. Daarnaast hebben woningen die via zelfbouw zijn ontstaan een sterke waardestijging. De martkwaarde ligt gemiddeld hoger dan de stichtingskosten.

Momenteel profiteren de eigenaar-bewoner of corporatie van die hogere marktwaarde, terwijl de projecten dikwijls zijn gerealiseerd met gemeentelijke subsidie. SEV wil dat grondeigenaren, ontwikkelaars en gemeenten ook profiteren van de waardestijging.

Gebaseerd op: ROM