Architectuur

Mechelen opent de luiken naar ondergronds Vlietenmuseum

Mechelen wordt een museum rijker. In een oud gewelf onder de IJzerenleen, het plein dat zich uitstrekt van de Steenweg tot aan de Grootbrug, wordt een museum ondergebracht, dat de gelaagdheid van de oude stad zichtbaar maakt voor het publiek.
De IJzerenleen is een groot, langgerekt plein dat in de geschiedenis van de stad Mechelen altijd al één van de belangrijkste openbare plaatsen is geweest. Eeuwen geleden bestond alleen de Steenweg in Mechelen, een oude verhoogde en gekasseide baan die de Grootburg en de huidige Steenweg verbond.

Begin 13e eeuw werd aan deze steenweg een vliet of kanaaltje gegraven dat de Dijle met de Koolvliet verbond. Tot vóór de eeuwwisseling van de 19de-20de eeuw was Mechelen doorspekt van deze kanaaltjes. Door de industrialisering en de sterke toename van de bevolking in de 19e eeuw werden de vlietjes echter open riolen en de oorzaak van epidemieën. In het begin van de 20e eeuw werden grote werken ondernomen. Vele vlietjes werden voorzien van rioolbuizen en daarna gedempt, anderen werden overwelfd.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be