Architectuur

Mecanoo ontwerpt nieuw station Kaohsiung

Mecanoo architecten gaat het nieuwe centraal station van Kaohsiung, de tweede stad van Taiwan, ontwerpen. Het station is ontworpen als een gelaagd landschap van vervoersstromen, met bovenop een park en een fietspad. De glooiende overkapping strekt zich uit naar de omgeving en voegt groene openbare ruimte toe aan de stad. Tevens versterkt het de stedenbouwkundige samenhang.

Het nieuwe Kaohsiung Station is de kroon op het omvangrijke Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project, dat bestaat uit zeven ondergrondse stations en een spoortunnel van 9,75 kilometer. Het wordt een vervoersknooppunt waar trein, metro, stads- en langeafstandsbus, taxi, fietsers en voetgangers samenkomen.

De stationshal is een verzonken plein dat onder meer dankzij ovale daklichten op natuurlijke wijze wordt verlicht. De overkapping van het station verbindt een hotel, kantoren, winkels, restaurants en andere voorzieningen voor reizigers en de lokale gemeenschap. Het koloniale Japanse stationsgebouw dat ooit op de locatie stond, wordt in ere hersteld en opgenomen in het daklandschap.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant