Interieur

Matras per matras naar een circulaire wereld

Matras per matras naar een circulaire wereld
Ieder jaar komen er meer dan één miljoen matrassen bij het grofvuil terecht. Traditioneel opgebouwde matrassen bestaan uit verschillende lagen die niet gemakkelijk te recycleren zijn – lagen die meestal schuim of latex bevatten. Deze varianten verhogen na gebruik de afvalberg of worden gerecycled tot minderwaardige producten, zoals judomatten. Revor wil dit patroon doorbreken en engageert zich in het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame en 100% recyclebare matrassen die vooral ook niet minder comfortabel zijn. Het resultaat? De Circular-reeks, bestaande uit vier verschillende varianten die niet alleen een ergonomische topkwaliteit hebben maar ook volledig circulair zijn.

Matras per matras naar een circulaire wereld
Vanaf €999,- voor een circulaire matras 90x200

Full circle moment

Wat maakt dit matrassenmodel anders dan de rest? Ten eerste wordt het opgebouwd met slechts twee recycleerbare grondstoffen. Van de matraskern tot de ritssluiting: alles bestaat uit polyester of metaal. Het gebruik van monomaterialen - ofwel materialen die bestaan uit één stof - is belangrijk aangezien het de recycleerbaarheid garandeert. Daarnaast werkt Revor voor de ontwikkeling van zijn Circular-matrassen nauw samen met het bedrijf Niaga, dat instaat voor het gepatenteerde ‘click-unclick adhesive’. Deze verlijming tussen de verschillende matraslagen verliest zijn kracht door opwarming waardoor ze gemakkelijk te scheiden zijn. Elke laag kan nadien apart gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen om een nieuwe matras, van dezelfde kwaliteit en ergonomie, te maken.

Matras per matras naar een circulaire wereld

Identiteitskaart, alstublieft.

Een duurzame verlijming is niet het enige voordeel dat de samenwerking met Niaga met zich meebrengt. Zo krijgt iedere Circular-matras het Niaga-label, waarop steeds een unieke QR-code te vinden is. Na het scannen word je doorverwezen naar het unieke productpaspoort van de matras. Op een transparante manier krijg je hier inzicht in de verschillende grondstoffen die gebruikt werden en waar ze juist vandaan komen. Daarnaast wordt er ook in detail uitgelegd hoe je deze na gebruik (de matras gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee) kan terugsturen naar de Revor-fabriek. Hier worden ze opnieuw gerecycled en omgevormd tot een volledig nieuwe matras.

Matras per matras naar een circulaire wereld

Het Circular-assortiment

Naast de ‘Circular Original’ bracht Revor een tweede 100% circulaire matras uit: de ‘Circular Softtech’. Deze heeft een extra laag minipocketveren boven op de circulaire matraskern. Dit zorgt voor verbeterde zoneverdeling en lichaamsondersteuning. De Circular Latex- en Circular Visco-matrassen werden ook aan de reeks toegevoegd en zijn door het gebruikte latex of visco iets minder recyclebaar. Toch is het een perfecte eerste stap voor consumenten en retailers om kiezen voor een circulair product, waarmee zo bovendien de matrasafvalberg beperken. Dat ze ten slotte dezelfde kwaliteit en hetzelfde comfort hebben als een klassieke matras, maakt de overstap alleen maar gemakkelijk.

Ook interessant