Slaapkamers

Onderzoek toont paradoxale houding van de Belg ten aanzien van slaap aan

Onderzoek toont paradoxale houding van de Belg ten aanzien van slaap aan
De Belg slaapt niet voldoende én niet goed. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Emma Sleep, slaapmerk en corporate member van de European Sleep Research Society. Maar liefst 57,7% van de Belgen slaapt minder dan het aanbevolen minimum van 7 uur. Daarbovenop zou slechts 23% hun slaapkwaliteit labelen als ‘goed’ of ‘zeer goed’. Nochtans weten we dat slaap belangrijk voor ons is: zo linkt 90,2% van de Belgen een kwalitatieve nachtrust aan een succesvolle energieke dag. Hoewel we ons bewust zijn van de positieve impact van een goede nachtrust dragen onze gewoontes hier momenteel niet toe bij. Het onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat maar liefst 96% het laatste uur voor het slapengaan spendeert voor een scherm. Een hardnekkige gewoonte die nefast is voor onze slaapkwaliteit. Om deze paradoxen te doorbreken wil Emma Sleep de Belgen informeren en hen activeren om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Slaapexpert en neuroloog dr. Inge Declercq inspireert met tips & tricks om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Slaaponderzoek bij de Belgen: een wake-up call

Lag jij vannacht weer wakker? Jammer genoeg ben je niet alleen. Slaap mag dan wel onmisbaar zijn voor ons welzijn, toch beschouwen velen slaap nog steeds als problematisch of als tijdverlies. Hierdoor besteden we onvoldoende tijd aan een avondritueel en laat onze slaaphygiëne te wensen over. Uit een recente studie van Emma Sleep blijkt dan ook dat de meeste nachten van de Belgen niet optimaal zijn.

Maar liefst 57,7% van de Belgen slaapt minder dan het aanbevolen minimum van 7 uur (ideaal is tussen 7 à 9 uur voor volwassenen), terwijl 77,5% van de Belgen aangeeft dat ze zich pas uitgerust voelen na 7 uur slaap. Met andere woorden: bijna 60% van de Belgen heeft een slaaptekort. Hierbij komt dat slechts 23% zijn of haar slaapkwaliteit zou labelen als ‘goed’ of ‘zeer goed’; meer dan 7 op de 10 Belgen is dus matig of helemaal niet tevreden met hun slaapkwaliteit. Lijnrecht daartegenover staat dat bijna 9 op de 10 Belgen (87,1%) een goede slaapkwaliteit belangrijk (40,1%) tot zeer belangrijk (47%) acht. Tenslotte linkt meer dan 90% van de Belgen (90,2%) een goede nachtrust aan een succesvolle energieke dag.

Wat houdt ons dan juist wakker? Het onderzoek onthult onze drie grootste slaapverstoorders (van de voorbije drie maanden): gedachten die blijven doorrazen (49,3%), algemene angsten (29,9%) en persoonlijke financiële situatie (27,8%).

Slapeloze nachten: een onderschat probleem met grote gevolgen

En dat wakker liggen is niet zonder gevolg. Slecht slapen kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en gezondheidsrisico's:

“Mensen die een groot slaaptekort opbouwen, zijn vatbaarder voor depressie, lopen risico op hart- en vaatziekten en verouderen sneller. Goed slapen is dus een essentiële pijler van welzijn,” vertelt dr. Inge Declercq (UZA), slaapexpert, neuroloog en CEO van SleepWell&StressLess.


Onderzoek toont paradoxale houding van de Belg ten aanzien van slaap aan
dr. Inge Declercq (UZA)

“Als één van de grootste slaapmerken ter wereld willen we bij Emma Sleep de Belgen bewust maken van het belang van slaap voor hun gezondheid en welzijn. Slaap is geen tijdverlies, maar een investering in jezelf. Daarom vonden we het essentieel om deze studie op te zetten en samen met dr. Inge Declercq oplossingen aan te reiken voor een betere nachtrust. Samen willen we de Belgen stimuleren om meer aandacht te besteden aan hun slaap en zo hun levenskwaliteit te verhogen,” zegt Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research and woordvoerder Emma Sleep. ​


Met zo’n slechte slaapkwaliteit mag het niet verbazen dat veel Belgen grijpen naar hulpmiddelen om beter te slapen. Volgens recente cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) gingen in 2021 meer dan 1 miljoen dagelijkse dosissen verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank.

Volgens dr. Inge Declercq komt slaap nochtans niet uit een doosje: “Slapeloosheid is een complex gegeven waar geen quick fix voor bestaat. En een goede nachtrust start overdag. Hoe beter je omgaat met de tijd waarin je wakker bent, hoe beter je slaapt. Zoek het daglicht op vanaf het ochtendgloren en beweeg voldoende.”

Onderzoek toont paradoxale houding van de Belg ten aanzien van slaap aan

Slapen als een roosje start overdag

Beter slapen om op je best te ontwaken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Inzetten op drie simpele elementen - actieve deconnectie overdag, een rustgevend slaapritueel en het creëren van een ideale slaapomgeving - maakt al een wereld van verschil. Dr. Declercq neemt je samen met Emma doorheen deze drie simpele stappen:

1. Dagelijkse deconnectie: de sleutel tot betere slaap

“Goed slapen betekent niet alleen voldoende uren slapen, maar ook kwalitatief en op het juiste uur slapen. Dat wil zeggen rekening houden met je bioritme, je slaaphygiëne en je stressniveau. Hoe meer we deconnecteren overdag, hoe meer herstellend je slaap zal zijn,” aldus dr. Inge Declercq. “Je kan hiervoor inzetten op dagelijkse, zelfs korte ademhaling- en visualisatieoefeningen of een rustgevende yoga- of stretchsessie. Deze oefeningen helpen je om je lichaam te kalmeren en je gedachten tot rust te brengen. Daarnaast helpt een dagelijkse portie natuur ook: het verlaagt onze bloeddruk, vermindert onze stresshormonen en verbetert onze stemming. Maak dagelijks een korte wandeling, fiets een rondje of ga in het park zitten. Genieten van de frisse lucht, het groen en momenten van stilte en breinrust overdag helpen om ’s avonds gemakkelijker de slaap te vatten.”


2. Vervang schermen door een vast slaapritueel

Rituelen hebben zin. Zeker het laatste uur voor het slapengaan heeft een enorm grote invloed op onze slaapkwaliteit. En goed nieuws: hier is er nog veel verbeterruimte bij de Belgen. Het onderzoek onthult dat maar liefst 96% van de Belgen het laatste uur voor het slapengaan nog op z’n smartphone scrolt of naar televisie kijkt. Deze constante prikkels zijn verslavend waardoor we vaak later in bed kruipen dan goed voor ons is. Daarbovenop kan het blauwe licht onze biologische klok verstoren en de melatonineproductie verminderen.

“Schermen vreten aan je energiepeil, je gezondheid en je slaapkwaliteit. Elke avond tot het slapengaan digitale schermen gebruiken kan beschouwd worden als even ongezond als dagelijks fastfood eten of roken,” zegt dr. Declercq.


Daarnaast zegt 27% van de Belgen dat alcohol en cafeïne vermijden één van de meest effectieve manieren is om goed te kunnen slapen, maar slechts 20% vermijdt het ook actief.

“Ook hier zien we een slaapparadox,” aldus dr. Declercq. “We weten allemaal dat alcohol en cafeïne een negatieve invloed hebben op je slaap en toch laten we ze niet links liggen. Alcohol kan je misschien sneller doen inslapen, maar het verstoort de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap. Cafeïne daarentegen houdt je juist wakker. Het blokkeert de werking van de slaapstof adenosine en is eveneens nefast voor een goede nachtrust.”


Hoe creëer je dan wél een slaapstimulerend avondritueel?

"Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk om je lichaam en je geest tot rust te brengen. Dat betekent dat je smartphone en laptop idealiter twee tot drie uur voor het slapengaan verdwijnen. Een uurtje voor het slapengaan zet je ook best de TV uit om actief te ontprikkelen. Ruil je scherm ’s avonds in voor een goed boek of een gezellige babbel. Dim het licht. Eindig je avond met ontspannende activiteiten, zoals mediteren, stretchen of luisteren naar rustige muziek. Maak er je eigen ritueel van. Na een tijdje zal je merken dat je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt," aldus dr. Declercq.


3. Creëer het ideale slaapoord

Naast ontprikkelen doorheen de dag en een goed ritueel is ook een comfortabele, donkere en rustige slaapomgeving belangrijk. Maar ook hier duikt een paradox op: 41% van de Belgen zegt dat een donkere en stille slaapkamer belangrijk is voor een goede nachtrust, maar slechts 36% creëert ook effectief een rustige slaapomgeving. Daarnaast zegt maar liefst 59,2% van de Belgen zijn beste nachtrust ooit te danken te hebben aan een goede matras.

"Bij Emma Sleep zijn we ervan overtuigd dat een goed leven geworteld is in een goede nachtrust. Daarom werken wij onvermoeibaar aan de ontwikkeling van de beste middelen voor een goede nachtrust. We ontwerpen matrassen, kussens en dekbedden die verder gaan dan ergonomie. Om iedereen van een goede nachtrust te laten genieten, ontwerpen wij onze producten voor een maximum aan slaapposities en lichaamsvormen. We zetten daarnaast ook onze expertise in om de beste slaapdiensten aan te bieden, zoals ons slaapadvies. We voorzien ook educatieve inhoud over het belang van slaap en hoe je beter kan slapen voor onze consumenten. Door het belang van dagelijks herstel te begrijpen, wil Emma een compleet assortiment producten en diensten aanbieden die voldoen aan ieders behoefte van een goede nachtrust,” aldus Theresa Schnorbach, Team Lead Sleep Research and woordvoerder Emma Sleep. ​

Ook interessant