Masterplan voor Van Praetzone in Brussel - drie werelden op 27 hectare

  BE   17 november 2020 Bron: Arcadis
Masterplan voor Van Praetzone in Brussel - drie werelden op 27 hectare
Internationaal ontwerp- en adviesbureau Arcadis en Plus Office Architects krijgen de opdracht van De Stad Brussel en de Brusselse Bouwmeester om een masterplan voor de Van Praetzone uit te werken die de hele regio zal transformeren in een duurzame en leefbare wijk.

De zone rond de Van Praetbrug is een belangrijke toegangspoort tot Brussel waar het verkeer dagelijks aanschuift. Die ontsluiting met zijn industrieel karakter ligt tussen de woonwijk Neder-Over-Heembeek, het kanaal van Brussel en het Koninklijk Park van Laken en vraagt om een stedelijke vernieuwing met aandacht voor duurzaamheid en leefbaarheid.

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis en Plus Office Architects werken samen een masterplan en milieu-effectenrapport (MER) uit die alle uitdagingen en troeven van deze strategische plek blootleggen, zoals het verbinden van de omliggende woonwijken, het beheersen van watervraagstukken, luchtkwaliteiten en het hitte-eilandeffect. De volgende stap is deze optimaliseren en vertalen naar verschillende scenarioís.

De belangen in en de ruimteclaims op deze site zijn groot, stakeholdermanagement maakt daarom een fundamenteel deel uit van dit project net als mobiliteit en biodiversiteit.

Masterplan voor Van Praetzone in Brussel
Kristof Peperstraete, CEO Arcadis BelgiŽ: ďSamen met onze partners werken we aan een duurzame ontwikkeling in Brussel die de woon- en werkstad verknoopt met groen. Dit is een mooi pilootproject voor de stedelijkheid van de toekomst.Ē

Park, wijk en kanaal naadloos met elkaar verbonden

De ambities voor deze site van bijna 27 ha zijn groot. De stad Brussel wil de infrastructurele knoop van de Van Praetlaan met de Vuurkruisenlaan inrichten als boulevard en minimum 5 ha groene open ruimte creŽren en een bijkomend woningaanbod met verschillende faciliteiten zoals een secundaire school en een crŤche voorzien. Met dit masterplan wil Brussel samen met Arcadis en Plus Office werken aan een stad van morgen die verschillende weefsels zoals park, wijk en kanaal succesvol met elkaar verbindt en een einde maken aan de huidige verkeersproblematiek..

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo