Architectuur

Maquettes in de kijker - Ruimte om te groeien

Maquettes in de kijker - Ruimte om te groeien
© Edwin Zwakman
De installatie Room to grow van kunstenaar Edwin Zwakman ziet er op het eerste zicht een banale replica uit van een systeemplafond zoals er dertien in een dozijn zijn: op kantoor, in het ziekenhuis, op school, bij de tandarts, in de supermarkt,… Maar als je de installatie betreedt, kan je de schaalverkleining aan den lijve ondervinden. Even waan je je Alice in Wonderland en krijg je het gevoel dat je plots bent gegroeid. Het systeemplafond is immers natuurgetrouw nagemaakt op schaal 1:1,4, inclusief de 24 kleine tl-armaturen.

Kinderspeelgoed is vaak een geïdealiseerde versie van die realiteit. Wie wordt er immers uiteindelijk cowboy of prinses? De meeste mensen leven en werken onder een systeemplafond. Om dit alvast beleefbaar te maken is Room to grow een miniatuur systeemplafond waarin een 6-jarige zich een volwassene kan wanen…

De installatie Room to grow maakt deel uit van de tentoonstelling Maquettes. Verbeelding op schaal die je nog tot 26 april 2015 kan bezoeken in het STAM.

Op 14 november 2014 opende in het Gentse Stadsmuseum STAM de tentoonstelling Maquettes. Verbeelding op schaal, die loopt tot 26 april 2015. Het STAM en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven grepen deze tentoonstelling aan om een gelijknamige publicatie met essays uit te brengen over maquettes en hun aantrekkingskracht. Wekelijks zetten STAM en CVAa een weetje uit de rijke wereld van karton, gips, schuim en hout in de kijker.

Ook interessant