Architectuur

Malmö krijgt oranje doos

Als aanvulling op het voornaamste museum in Stockholm is recent het Moderna Museet in het Zweedse Malmö geopend. Het is gevestigd in een voormalig elektriciteitsgebouw uit 1900 en dat, samen met de tijdslimiet van achttien maanden voor oplevering, vormde de grootste uitdaging voor Tham & Videgård Arkitekter.

Het industriële bakstenen gebouw moest worden aangepast aan de nieuwe publieke en culturele functie, wat niet alleen een herindeling van de ruimten betekende. Ook klimaatbeheersing en beveiliging dienden te worden opgetrokken naar de huidige eisen voor tentoonstellingsruimten.

Aan de buitenzijde is de nieuwe gebruiker van het elektriciteitsgebouw zichtbaar door de toevoeging van een vierkant volume. De geperforeerde oranje façade sluit enerzijds aan op de bestaande bakstenen architectuur, maar introduceert anderzijds een eigentijds element in het stedelijk landschap. Ook in schaal speelt het volume met zijn context. Van een afstand is de toevoeging vooral begrijpbaar in relatie tot de omgeving; dichterbij worden het gebouw en zijn detaillering zelf leesbaar.

Lees verder op Architectenweb.nl