Nieuwbouw

Malaise in de bouw houdt voorlopig aan

De malaise in de bouw houdt voorlopig aan, met een stevige daling van de werkgelegenheid in 2013 en 2014 en teruglopende investeringen in de sector. Pas in de jaren 2015 tot en met 2018 kan herstel optreden, met name in de woningbouw. Dat blijkt uit ramingen die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) donderdag presenteerde.

Sinds het uitbreken van de crisis zijn er in de sector 50.000 voltijdbanen verloren gegaan. Het EIB verwacht dat er in de komende twee jaar nog eens 27.000 voltijdbanen verdwijnen.

Het EIB berekende dat de bouwproductie dit jaar met vijf procent afneemt tot een voorlopig dieptepunt van 49,9 miljard euro, na een daling van zeven procent in 2012. De zwaarste klap zit in de nieuwbouw van woningen, met een totaal productieverlies van bijna 20 procent in 2012 en 2013. Ook de investeringen in dit segment dalen in die periode met bijna een vijfde.

Zeer ongunstig
De ontwikkeling van de Nederlandse woningbouw in de afgelopen vijf jaren steekt zeer ongunstig af tegen de situatie in het buitenland. In Europa ging het alleen slechter in Spanje, Ierland en Portugal.

"In vergelijking met Duitsland, België en Frankrijk is de terugval van de Nederlandse woningbouwinvesteringen zelfs uitzonderlijk groot te noemen.’’

Lees verder op Architectenweb.nl